Aniversare cu cântec la RATT: 145 de ani de la apariția primului tramvai tras cu cai din România

Data publicării:
ratt prima

Vagonul în care mă aflu este o copie fidelă a unui vagon din 1869, atunci când a fost pus în funcțiune primul tramvai tras de cai din România. Cu un asfel de tramvai, timișorenii mergeau spre principalele puncte ale orașului în urmă cu aproape 150 de ani.

Iar cei aproape 150 de ani de la punerea în funcţiune a primului tramvai tras de cai de pe teritoriul României au fost marcaţi într-un mod inedit: cu un concert în tramvai. Cântecele medievale ale copiilor de la trupa Peregrinii au completat evenimentul ce marchează momentul istoric. Fiecare membru al trupei cântă la mai multe instrumente, iar unii dintre ei, manevrează clapele sau fluierul in sincron. ”Ne-am luat niște fluiere și un acordeon și ne-am gândit ce-ar fi să le punem împreună să vedem cum sună. Am învățat împreună să cântăm la pian acum 5 ani. Într-adevăr a fost ciudat să cântăm într-un tramvai”, afirmă Fabian Galiș din trupa Peregrini.

Prestația copiilor, dar și momentul aniversării i-a emoționat până la lacrimi pe unii angajați ai RATT, prezenți la concert: ”Probabil evenimentul de astăzi, acești copii minunați care cântă foarte frumos. Este o zi de serviciu plină de bucurii”. - De cât timp lucrați aici? ”De 30 de ani”, ”Sunt extraordinari. Este într-adevăr inedit, nu am mai văzut așa ceva”.

”Sunt 145 de ani de când primul tramvai tras de cai a circulat pe străzile Timișoarei. Atunci eram în Imperiul Habsburgic, dar noi îl sărbătorim ca fiind al nostru al românilor”, spune Silvia Oprea, de la Direcția de Comunicare RATT.

Evenimentul a făcut parte din ziua transportului public local.

reporter: Raluca Popa
operator: George Ștefăniță
editor web: Călin Țenche

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri