Aniversare cu citire. Biblioteca Județeană Timiș „Sorin Titel” a împlinit 111 ani

Data publicării:
aniversare cu carte


„Trandafir din Hordou, dar ce crini din văi, vehement falşi sau turme ce pasc”. Elevi, profesori şi scriitori au citit un poem din volumul „Ca un vagabond într-o flanelă roșie” al poetului timișorean Ioan Monoran. Așa au ales iubitorii de lectură să marcheze o sută unsprezece ani de la înființarea Bibliotecii Județene Timiș” - Angela Novăcescu, reporter Digi24 Timișoara.

La eveniment au participat zeci de elevi din cinci licee din Timișoara:

„Am citit un fragment în care el era la țară și descria ceea ce trebuie să facă și toate treburile pe care le avea el și cu toate acestea și-a găsit timp ca să îi scrie nevestei sale”.

„A fost un fragment în care a specificat că vrea să ardă pagina în care a fost citat. Din ce în ce mai mulți tineri ignoră lectura”.

Printre participanți au fost și persoane care l-au cunoscut pe poetul timișorean Ioan Monoran.

„Scrisă în armată a fost acea poezie fără titlu. Comb care putea să însemne combatant, combativ și combinatul din Pitești, atunci când se construia spre o glorie pe care și acum sunt convins, poetul Ioan Monoran o regretă”, povestește Ioan Boldureanu ,scriitor.

Manifestarea  culturală le-a atras atenția și celor care au trecut prin Piața Libertății:

„Este un lucru minunat care se întâmplă și ar trebui să se întâmple mai des”.

„E o chestie foarte faină să faceți așa ceva”.

„Este foarte necesară, stă la baza educaţiei noastre, a tuturor”.

„Aducem în stradă cultura în sensul bun și în același timp aducem strada lângă cultură. E vorba de o anumită periodicitate pe care vrem să o imprimăm lunar acestui eveniment”, spuneTudor Crețu, directorul Bibliotecii JudețeneTimiș.

Biblioteca Județeană Timiș „Sorin Titel” a fost fondată în anul 1904. În 2012 și 2013, instituţia a primit distincția de cea mai bună bibliotecă la Bun de Tipar, în cadrul Galei Industriei de Carte din România.
 
Reporter: Angela Novăcescu
 
Operator: Adrian Ionescu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri