Apă otrăvită la robinet. În satul Pordeanu, concentrația de arsen este de patru ori mai mare decât limita admisă

Data publicării:
apa otravita prima

Iosef Hegeș a locuit toată viața în satul Pordeanu din comuna Beba Veche. Bea apă de la robinet fără griji. A aflat de la reporterii Digi24 Timișoara că lichidul vital este contaminat cu arsen. El spune că nu își permite să cumpere apă îmbuteliată de la magazin: ”Eu nu ştiu de treaba asta. Acuma aud prima data de la dumneavoastră. Dacă nu vreau să mor de sete, beau apă. Nu pot să-mi permit să-mi cumpăr apă de băut. Riscăm că putem, riscăm”.

La fel ca el sunt și ceilalți locuitori ai satului. Nici ei nu știau de situație, dar spun că vor bea apă de la robinet în continuare pentru că sunt prea săraci să o cumpere: - Ştiaţi că apa de aici are arsen? ”N-am ştiut”, - Consumaţi apă de la robinet? ”Da”, - Nu vă e teamă de îmbolnăvire? ”N-avem altă soluţie. Bem apă de la ce avem”. - Ştiai că e cu arsen? ”Am auzit ceva de la televizor”, - Nu ţi-e teamă de îmbolnăvire? ”Dacă ne îmbolnăvim, ne îmbolnăvim şi de la aer”.

Primarul comunei Beba Veche, Ioan Bohâncanu, este cel care trebuia să anunțe populația, dar spune că nu a apucat pentru că analizele au durat timp îndelungat. Mai mult, inclusiv edilul șef consumă apa contaminată cu arsen de mulţi ani. Cum n-a păţit nimic, nici nu s-a gândit să alerteze populaţia: ”Nu i-am anunţat pentru că şi e beau apă. Stau în Pordeanu, fac zilnic duş cu apă de la Pordeanu şi nu mi s-a întâmplat nimic. Cui vrea să i se întâmplă ceva i se întâmplă. Mie nu mi s-a întâmplat şi cafeau de dimineaţă mi-o beau cu apă de la Pordeanu”.

Inspectorii Gărzii de Mediu şi angajaţii Apelor Române au început investigaţiile în zonă pentru a afla sursa contaminării apei cu arsen. Prima concluzie este că nu exploatările petroliere sunt de vină. Până la finalul anchetei, oamenii sunt sfătuiţi să nu bea apă de la rebinet.

”Urmează să luăm legătura cu alte instituţii. Noi nu putem acţiona altfel. Dacă ar fi o sursă supraterană, sau chiar subterană, care ar utiliza aceasă substanţă am putea interveni. În cazul ăsta natural nu avem cum. Oamenilor ar fi indicat deocamdată să nu bea apă până la găsirea unei metode de eliminare acestuia din apă”, precizează Mariana Lorinczi, inspector şef la Garda de Mediu Timiş.

”Se recoltează probe de apă din forajele pe care noi le monitorizăm. Vom extinde aria de investigare pe alte foraje. Trebuie să mergem pe teren să vedem la terţi, agenţii econpomici care au foraje de adâncime la corpul de apă respective, şi vom monitoriza şi vom face analize pentru acest indicator care se cheamă arsen”, ne-a declarat ing. Ionel Vlaicu, director adjunct la ”Apele Române” Banat.

Specialiştii care au analizat apa şi au descoperit arsenul au recomandat autorităţilor să monteze filtre ca să elimine metalul greu. Este nevoie de trei dispozitive, însă unul singur costă aproximav 100.000 de euro. Bugetul comunei este prea mic pentru a susține o astfel de investiție, așa că autoritățile din Beba Veche au cerut sprijin financiar din partea Consiliului Județean Timiș.

”Problema cea mai delicată este faptul că, prin modificarea bugetului, la ora actuală noi nu mai avem posibilitatea să alocăm sume, indiferent pentru ce obiectiv, spre primării. Dar ţinând cont că acolo este o situaţie delicată, vom încerca zilele următoare să identificăm o posibilitate să venim în sprijinul comunităţii de la Beba Veche”, precizează Călin Dobra, vicepreședintele Consiliului Județean Timiș.

Un studiu din 2004, efectuat de Comisia Europeană în vestul Romaniei, estul Ungariei și sud-estul Slovaciei arată că expunerea timp de trei ani la o concentratie de patru ori mai mare decât norma maxima admisă de arsen în apa potabilă poate duce la diverse forme de cancer.

Reporter: Caterina Ledrer
Operator: Dan Petcu
Editor web: Călin Țenche

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri