Ape termale... pe apa Sâmbetei

Data publicării:
Ape termale Vata

Pentru că sunt privați de apa  care izvorăște din pământ chiar la ei în comună, localncii au găsit totuși o metodă ca să beneficieze de proprietățile ei curative. Oamenii din Vața Băi au descoperit că apa se scurge din bazine pe un teren situat la marginea complexului, unde au amenajat o mică baltă.

„Aici e un tratament gratuit, cum s-ar zice. De la bazine amenajate, cu vane, s-a ajuns la bazinul în aer liber numit băltoacă”.

„Vin aci vara, și de la sibiu, de la brașov am văzut mașini, de peste tot am văzut. Și stau la coadă să intre? Că am văzut că îi spațiul mic. Păi da, ce să facă?” - spun localnicii.

Bazinele cu apă termală din stațiunea Vața au aparținut statului român. În 1992, ele au fost vândute unei firme private care a dezvoltat în jurul lor un centru spa și de tratament. Complexul a fost însă abandonat în 2005, iar acum este scos la vânzare. 

„Complexul balneo-climateric se întinde pe o suprafață de peste 16500 de metri pătrați. Baza turistică ester închisă însă de ani de zile. Pentru că nu au fost întreținute, clădirile se degradează, iar zona verde este murdară și plină de buruieni. Și nimeni nu mai are acces la apele termale dinăuntru” - Andrada Velciov, corespondent Digi24 Hunedoara.

„30 de ani am lucrat și eu ca asistentă acolo, păcat de apă, veneau oamenii în bâtă și mergeu pe picioarele lor”, mai spune o localnică.

În interiorul complexului de agrement sunt 3 hoteluri, săli de conferințe, terenuri de sport, bază de tratament, centru spa, dar și bazine exterioare cu apă termală care izvorăște din pământ la 37 de grade celsius. Pentru că niciun investitor nu s-a arătat interesat, primăria a încercat să o ia în administrare. 

„Am avut o interpelare la guvernul româniei, la Ministerul Sănătății, să fim ajutați, ca adminsitrație publică locală, să preluăm această stațiune la nivel local, s-o administreze primăria prin consiliul local. Răspunsul a fost că nu se poate, nici juridic și nici din punct de vedere financiar, mă gândeam să o preluăm și în momentul în care o administrăm să putem să accesăm și fonduri europene pentru dezvoltarea acestei stațiuni”, explică primarul localității, Milu Folescu.

Redeschiderea stațiunii și reintroducerea în circuitul turistic a apelor termale ar avea de asemenea efecte benefice pentru economia zonei. 

„Ar fi mană cerească pentru noi, pentru că atunci ar veni turiștii. Așa, n-au după ce veni în zonă, că nu-i dezvoltat nimic. Stațiunea asta era...veneau toți pentru tratamente, acum îi izbeliște acolo”, este de părere și Pera Bulz, proprietarul unei pensiuni în zonă.

„Această stațiune cred că este de o valoare inestimabilă, și bineânțeles că funcționând, s-ar resimți și la bugetul local, aducând o gură de oxigen în bugetul local”, completează primarul din Vața de Jos, Milu Folescu.

Apa sulfuroasă de la Vața este bună pentru afecțuni reumatologice, pentru boli de piele sau de nutriție. bătrânii din sat spun că, la începutul secolului 20, chiar regele Carol al doilea venea aici pentru tratament. 

Reporter: Andrada Velciov

Operator: Tiberiu Mariș





Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri