Arad: drumul „prietenos” cu natura. La trecerea printr-o pădure sunt limitatoare de viteză și subtraversări

Data publicării:
drum prietenos

”Aceste subtraversări şi întreruperi au fost făcute pe acest tronson de drum între Sânpetru German şi rampă pod” - Drumul modificat, ce leagă oraşul Pecica de sudul judeţului Arad, se află în prelungirea celului mai nou pod care traversează Mureşul. Îmbunătăţirile au costat aproximativ 45 de mii de lei, bani pe care Consiliul Judeţean i-a economisit la construcţia şoselei.

”Aceste parapete au fost instalate tocmai pentru ca animalele să nu poată să ajungă în orice punct al şoselei în faţa maşinilor. Ulterior, cei care au construit drumul şi-au dat seama de greşeala făcută şi au întrerupt parapetele din loc în loc astfel încât animalele să poată să traverseze totuşi drumul, dar în mod controlat”, ne precizează Dan Codre, reporter Digi24 Timișoara.

Amenajările au apărut pe drum şi pentru că Administraţia Parcului Lunca Mureşului a sesizat Consiliul Judeţean de problemele apărute.

”Asfaltarea unui drum într-o zonă împădurită crează în mod automat o barieră pentru anumite specii de animale. Dacă ne referim la animale mai mici din categoria amfibienilor şi reptilelor, acestea dacă traversează şoseaua asfaltată intens circulată, bineînţeles că pot fi... călcate”, afirmă Paul Hac, directorul Parcului Natural Lunca Mureşului.

”În urma cererilor celor de la Parcul Lunca Mureşului să facem aceste subtraversări şi aceste treceri, cocoaşe, şi acele întreruperi la parapeţi, a fost solicitarea lor, noi am luat ca atare acea solicitare...”, spune Cristian Drăgan, administratorul judeţului Arad.

Autorităţile judeţene au răspuns prompt, însă modificările nu sunt tocmai populare între şoferi:

„Bump-urile” acestea sunt efective unde se întâmplă circulaţie de pietoni, la fel şi de biciclişti. Pentru animale eu spun că este un deranj şi mai mare”,
- Ce părere aveţi de amenajările astea pentru animale? ”E o treabă OK! Părerea mea!”, - Ca şi şofer nu vă deranjează să frânaţi atât de des? ”Pe traseul ăsta un pic e deranjant”,
- Pentru animale credeţi că ajută? ”Nu, nu cred că ajută! Nu ştiu...”

Drumul ce leagă Sânpetru German de Pecica a fost terminat anul trecut. În mod normal, pe acest sector de drum s-ar putea circula cu 90 kilometri pe oră. Amplasarea limitatoarelor a limitat însă vitezele la doar 40 – 50 kilometri pe oră.

Autostradă eco în vestul țării: cu trei pasaje pentru urși 

Reporter: Dan Codre
Operator: Cristian Kovacs
Editor web: Călin Țenche

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri