Arta urbană la superlativ: din Cartea Recordurilor, pe străzile Timișoarei

Data publicării:
arta prima



Filip Mrvelj este originar din Croația. A studiat dreptul, dar asta nu l-a oprit să își împlinească visul de a aduce arta mai aproape de oameni.
Și-a deschis o firmă, iar acum este singurul din țara sa care face desene 3D pe stradă. Pictează de zece ani, deși nu a urmat cursuri de specialitate.

"Eu mă folosesc de intuiție atunci când pictez. Și în fiecare an progresez, progresez așa că trăiesc din pictură. Toate lucrurile care au legătură cu creativitatea sunt treaba mea, așa că pot spune că pictura m-a ales pe mine", ne spune Filip Mrvelj. El realizat cea mai mare pictură 3D din lume, care i-a adus un titlu în Cartea Recordurilor, iar după orașe din Austria, Germania și Olanda, Filip și-a dorit ca Timișoara să fie primul oraș din România în care își lasă semnătura.

 

Filip a lucrat trei zile la pictura din centrul Timișoarei care se întinde pe patruzeci de metri pătrați. Pasiunea pentru zbor și recunoștința față de fabrica de avioane din România l-au determinat pe artistul croat să picteze, pe strada Mărășești, aparate de zbor.

Iar trecătorii au fost încântați: "Ar trebui să se facă mai multe, părerea mea. Peste tot, toată pietonala să fie umplută de așa ceva", "Foarte interesant. Nu am mai văzut până acum, sincer", "Multă muncă. Arta trebuie măcar admirată dacă nu plătită".

 

Pe aceeași stradă, la doar câțiva metri distanță, Henry Liskis vopsește de zor un autobuz. Trăiește în Statele Unite, iar România este prima țară din Europa pe care o vizitează. Pasiunea pentru graffiti l-a adus aici."Reprezintă lumina ca electricitate și acestea sunt un fel de corpuri umane ale întunericului, care sugerează emoția, sunt conduse de energie într-un flux și dansează", ne relatează Henry Liskis.

Primele desene pe pereți le-a făcut pe străzile din Los Angeles pe când avea doar 14 ani şi de atunci ori de cate ori are ceva de spus ia spray-ul în mână și se pune pe treabă. "Abilitatea de a fi spontan cred că face totul să fie diferit și asta mă încântă foarte mult", adaugă Henry Liskis.

Cu autobuzul pictat de artistul american se vor putea plimba zeci de timișoreni.

CITEȘTE ȘI:
Cel mai mare graffiti din Timișoara a fost finalizat. Arată uluitor! 

reporter: Adina Iriza
operator: G. Ștefăniță / V. Jiva
editor web: Călin Țenche

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri