Aşii fierăstrăului au evoluat la Timișoara

Data publicării:
drujbe 1

Un „balaur", după cum l-au descris participanţii, cu 65 de cai putere şi o viteză a lanţului de peste 240 km/oră. Super-moto-ferăstrăul a reuşit să taie trei felii dintr-un buştean în mai puţin de opt secunde, spre deliciul publicului.

Demonstraţiile participanţilor nu s-au oprit aici. Cei mai experimentaţi dintre ei au arătat cum se poate tăia un buştean înalt, prin rotire.

Dacă demonstraţiile zgomotoase au părut mai dificile, publicul s-a răzgândit după ce a asistat la tăierea lemnelor cu topoarele, dar şi cu joagărele.

Şi ca să convingă publicul că tăiatul lemnelor nu e la îndemâna oricui, organizatorii au chemat şi voluntari: ”Hai că te luăm cu noi, te luăm, te ducem acasă! Aplauze!”

”Foarte greu, efort fizic maxim, nu contează cât eşti de mare, dacă n-ai pregătire nu rezolvi nimic”, mărturisește Florin Lupşa, voluntar la tăiat lemne.

Nici următorul doritor nu se aştepta să obosească atunci când a luat joagărul în mână, mai ales că nu este la prima experienţă de acest gen.

”Am mai tăiat cu ferăstraie, cu joagăre, cum să spun, dar nu de modelul ăsta, altceva şi alea mergeau mult mai bine decât astea, în sensul că nu strâgea aşa tare, era mai uşor. Destul de greu, doar pentru bărbaţi şi bărbaţi”, spune Ioan Ruşti, voluntar la tăiat lemne.

Şi al treilea voluntar s-a chinuit, însă cu puţin ajutor a reuşit să taie buşteanul: ”Hai că te ajută şi băieţii, uite...”.

Şi ca să-i încânte pe cei mai mici participanţi la eveniment, organizatorii le-au pregătit un moment special. O fetiţă a primit la final un scăunel din lemn, sculptat chiar de către lama unui motoferăstrău: ”Mi-a plăcut cum s-a urcat pe lemnul de 2 metri 80 şi cum a avut forţă bună. Ferăstrăul”, - De ce? ”Mi s-a părut interesant”.

În Europa, astfel de competiţii au debutat în urmă cu aproape 14 ani. Din anul 2010 şi ţara noastră are o echipă naţională de tăietori de lemne.

”Noi ne pregătim în fiecare zi, înainte de competiţie cu două luni de zile, dimineaţa şi seara. În pauza competiţională de două ori pe săptămână ne întâlnim cu băieţii şi ne antrenăm împreună. E un sport al tehnicii şi al puterii, combinate”, ne-a declarat Botond Nagy, antrenorul lotului naţional de tăietori de lemne.

Tăiatul lemnelor s-a transformat în sport în Statele Unite ale Americii, unde primele competiţii au avut loc între forestierii locali.

reporter: Maria Rohnean
operator: Adrian Ionescu
editor web: Călin Țenche

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri