Asociaţii de proprietari, amendate pentru modul în care sunt angajați administratorii şi femeile de serviciu

Data publicării:
tomoiaga

Cele zece asociaţii trebuie să plăteacă câte 20.000 de lei pentru fiecare administrator şi femeie de serviciu cu care a încheiat o convenţie civilă şi nu un contract de muncă.

”Potrivit Codului Muncii, articolul 16, aliniatul 1, atât o persoană fizică, cât şi o persoană juridică are capacitatea de încheia un contract individual de muncă, în forma scrisă, de ambele părti”, ne anunță Ileana Tomoiagă, inspector şef adjunct la ITM Timiş.

Reprezentanţii asociaţilor de proprietari spun că nu îşi permit să încheie contracte de muncă individuale, cu atât mai puţin să plătească amenzile.

”Nu se ţine cont de posibilităţile noastre ca asociaţie de proprietari, care suntem doar nişte debitori, nu cu câştiguri, să suportăm nişte amenzi care nu cred că sunt corecte şi nu sunt binevenite”, ne spune Gheorghe Vuia, reprezentantul unei asociaţii de locatari.

Federaţia Asociaţilor de Locatari din Timişoara spune că, dacă ar încheia contracte individuale de muncă cu oamenii cu care lucrează, dările la stat ar fi duble faţă de cât plătesc pentru convenţiile civile.

”Codul Civil, Codul Fiscal, normele de aplicare a legii 230 permit încheierea de convenţii civile în anumite condiţii, bineînţeles. La convenţia civilă nu beneficiază de pensie, de diurnă, nu beneficiază de alte drepturi”, susține Petru Olariu, preşedintele Federaţiei Asociaţiilor de Locatari Timişoara.

Conform legii, convenţiile civile sunt acceptate într-un singur domeniu de activitate. ”Este strict subliniat în cazul cabinetelor parlamentarilor. Deci se adresează doar lor, eu nu sunt în măsura să comentez sau să spun de ce sau pentru ce”, spune Ileana Tomoiagă.

Reprezentanţii locatarilor au sesizat Ministerul Muncii. Răspunsul primit a fost clar: contract de muncă sau amendă.

reporter: Ana-Maria Mocan
operatori: Mihai Pop/ Dan Şoşdean
editor web: Călin Țenche

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri