Atac la funcționarii corupți. S-a lansat telefonul anti-șpagă

Data publicării:
telefon anti-spaga



Softul anti-șpagă poate fi instalat gratuit pe telefoanele mobile de ultimă generație. În plus, e nevoie și de o conexiune la internet ca să îi raportați pe cei care cer bani sau bunuri. Iniţiatorii programul spun că vor să punăm capăt corupției din rândul funcționarilor publici.

Radu Nicolae, director de programe Centrul de Resurse Juridice: "Noi vrem să surprindem exact indignarea pe care cetățenii și noi toți o simțim în momentul în care ni se cere mită. Aplicația ofera utilizatorului posibilitatea să sune imediat. Eventual împreună cu DGA să se organizeze un flagrant"

În România există 22 de call center-uri ale ministerelor, unde faptele de acest gen puteau fi semnalate, însă prea puțini au fost cei care reţinut numerele la care puteau apela. Acum, toate call-centerurile pot fi apelate printr-un simplu click.

Indiferent că vorbim despre spitale, scoli, primării sau consilii judetene, softul este atât de avansat încât putem raporta fie prin e-mail fie prin telefon actele de corupție. În plus, putem posta în mod anonim informații pe un portal care realizează un top al mitei în România. Pe site-ul piața de șpagă.ro, în doar șase luni au fost semnalate 800 de fapte de corupție, care au fost comise de simplii angajați ai instituțiilor publice. Iar mita e greu de înfrânt, spun creatorii programului, tocmai pentru că românii s-au obișnuit cu ea.

Radu Nicolae, director de programe la Centrul de Resurse Juridice, ne precizează: "Cam 20 la suta din cetateni dau mită. Incă se dă mită la nivel mic în România, încă e un fenomen dureros pentru cetățeanul obișnuit și dacă nu spunem ce ni se întampla există șanse mici (...) sa anihilam problema".

Inițiatorii programului anti-șpagă speră apreciază că într-o lună vor primi cel puțin 100 de sesizări scrise, care ulterior vor ajunge direct pe masa Direcției Naționale Anticorupție.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri