Audieri în dosarul pacienților cobai

Data publicării:
audieri arad


„Între 40 şi 50 de pacienţi şi aparţinători au venit astăzi să răspundă la întrebările procurorilor aici la Parchetul de pe lângă Judecătoria Arad. Ei au fost întrebaţi despre relaţia pe care au avut-o cu suspecta, despre medicamentele pe care primeau ei sau membrii familiei lor şi care au fost efectele acestor medicamente”, Vlad Ungar - reporter Digi24 Timișoara.

„Nu mai pot să stau de picioare. Tre să stai în picioare acolo... [Sunt mulţi oameni?] De la 9 am pornit de acasă... da sunt mulţi!”, spune un aparținător.

Procurorii au refuzat deocamdată să dea declaraţii presei despre acest caz, însă aparţinătorii veniţi la audieri au povestit despre experienţa trăită. Din spusele lor, reiese faptul că unii pacienţi intuiau că li se dau medicamente experimentale, iar alții chiar s-au simțit rău după medicaţia administrată. Nimeni însă nu ar fi senat vreun acord legat tratamentul cu aceste medicamente.

„Nu nu, nu am primit nimica. Nu am semnat nimic decât biletul de voie când am scos-o de acolo şi am readus-o înapoi. Atât”, a declarat un alt aparținător.

„A luat două injecţii. De la injecţiile alea i-o fost tot mai rău şi a căzut în cap. I-o dat o injecţie la lună şi de acolo...”, completează un alt arădean.

A primit ceva medicamente noi, nu le mai reţin denumire, deci efectiv nu le mai ţin denumirea – am reţetele aicea, dar... nu ştiam în ce folos sunt, ce afectează, cum afectează, deci habar n-aveam”, recunoaște un alt aparținător.

„Faptul că a considerat că nu are pe nimenea o încercat să poate să facă experienţe. Îi spunea că e rău, că se simte ameţită, îi dădea pastile de somn mai mult ca să doarmă...”, admite prietena unei paciente.

„Oprită în continuare de la declaraţii de către procurori, Conducerea Spitalului Judeţean Arad ne-a transmis că activitatea secţiei de psihiatrie se desfăşoară normal. Şi că numărul medicilor care sunt în aceest moment la muncă este suficient pentru a avea grijă de pacienţi” - Dan Codre, reporter Digi24 Timișoara.

Medicul Delia Podea avea cele mai multe contracte de colaborare pentru testarea de noi medicamente dintre medicii Spitalului Judeţean Arad. În medie onorariul pentru un astfel de studiu era de 70 de mii de euro din care medicul  păstra 90% din sumă după ce plătea 10% Spitalului în care îşi desfăşura activitatea.

Reporter: Dan Codre

Operator: Cristian Kovacs

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri