Bani pentru Clinica ORL din Timișoara

Data publicării:
bani orl

Cea mai mare problemă cu care se confruntă atât cadrele medicale cât şi pacienţii Clinicii Oto-Rino-Laringologie este lipsa unui lift. Unitatea sanitară are 4 etaje, iar asistentele, medicii şi bolnavii sunt obligaţi să folosească scările de mai multe ori pe zi, un efort mare mai ales pentru cei mai în vârstă.

„E groaznic dacă trebuie să urci de două trei ori etajele. Odată cobori la pansat, odată la sala de operaţie. Şi dacă nu eşti la cura de slăbire nu rentează urcatul ăsta”, explică o asistentă.

 În clinică a funcționat la un moment dat un lift, însă în ultimii 40 de ani au fost folosite exclusiv scările. Şeful secţiei, Mărioara Poenaru, munceşte aici de 30 de ani şi ea însăşi a cerut în repetate rânduri montarea unui ascensor.

„De multe ori s-a întâmplat că a trebuit cărat pacientul, dacă nu a încăput targa, a trebuit cărat cu o pătură până în sala de operaţie. Şi doi, faptul că pacienţii noştri sunt pe atâtea etaje, oricând poate să apară o urgenţă şi atunci asistentele şi doctorii nu au decât să alerge pe scări să ajungă într-un timp foarte util”, spune prof.univ.dr. Mărioara Poenaru, şeful Secţiei ORL.

Iar problemele clinicii nu se opresc aici.

„Clădirea Clinicii ORL are 80 de ani vechime, iar faţada nu a mai avut parte de reabilitare de mai bine de 20 de ani. Şi, aşa cum o recunoaşte şi conducerea Spitalului Municipal, ea reprezintă un pericol pentru trecători” - Caterina Ledrer, reporter Digi24 Timișoara. 

„Arată destul de rău pentru un spital. Mai ales pentru probleme foarte sensibile, nas, gât”, spune un timișorean.

„Toate clinicile aici sunt mai vechi. Numai Judeţeanul e renovat. Eu vin din altă ţară pentru mine e un standard foarte jos. În plus, aceste neajunsuri fac ca unitatea sanitară să nu corespundă standardelor sanitare impuse de lege”, povestește un alt timișorean.

„Nu a fost rezolvată această problemă mai repede pentru că au existat foarte multe priorităţi ale spitalului. Dacă vorbim despre prioritate zero a trebuit schimbat liftul de la Clinicile Noi. De asemenea, condiţiile tehnice de instalare a acestui lift au impus o analiză şi anumite proceduri ţinând cont de faptul că clădirea este într-o arie protejată”, explică conf.dr. Octavian Mazilu, managerul Spitalului Municipal Timişoara.

După mai multe solicitări de finanţare din partea spitalului, Consiliul Local Timişoara a decis să aloce 2,5 milioane de lei pentru reabilitarea faţadei clădirii, a acoperişului, dar şi pentru montarea unui lift.

„Anul 2015 a fost anul în care s-a realizat studiul de fezabilitate pentru acestă investiţie. El a fost aprobat de Consiliu Local în ultima şedinţă a acestui consiliu. Este imposibil ca partea de execuţie să înceapă în cursul acestui an, dar sumele pentru anul 2016 sunt prevăzute în proiectul de buget”, a spus Dan Diaconu, viceprimarul Timişoarei.

Lucrările de reabilitare a clinicii vor demara în primăvara anului viitor şi nu pot dura mai mult de 9 luni. Finanţarea provine exclusiv de la bugetul local.

Reporter: Caterina Ledrer

Operator: Dan Șoșdean

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri