Bani pentru dotări nefuncționale 

Data publicării:
lenau dotari

Cei care au realizat documentația și au instalat echipamentele nu au luat in calcul că folosirea lor ar presupune un consum mai mare de energie electrică. Proprietarul clădirii, adică primăria orașului, nu a făcut nimic ca să rezolve problema și nici nu a vrut să ofere o explicație în acest sens.

În urmă cu o săptămână pentru elevii Liceului Teoretic Nikolaus Lenau din Timișoara a sunat prima oară clopoțelul în școala reabilitată.  Lucrările au început în 2014, iar până de curând  s-au renovat sălile de clasă, laboratoarele, o bibliotecă și grupurile sanitate. În sala de  sport a fost montată încălzire în pardoseală, s-au făcut vestiare cu dușuri pentru elevi, iar   pe acoperiș s-au montat panouri solare. S-a montat chiar și un lift și o rampă pentru persoanele cu handicap. Cu toate acestea, dacă o persoană cu dizabilități ar dori să ajungă în clădire,  va rămâne cel mai probabil la parterul liceulu

„Deși rampa pentru persoanele cu handicap a fost deja instalată, dacă o astfel de persoană ar dori să urce aceste trepte nu ar putea să facă acest lucru.Mai mult decât atât, liftul care ar face accesul către etajele superioare ale clădirii nici acum nu funcționează” - Raluca Popa, reporter Digi24 Timișoara.

Reprezentanții liceului susțin că dotările sunt binevenite, însă cei care le-au instalat au uitat să țină cont de anumite aspecte tehnice.

„În urma dotărilor prevăzute în proiect, puterea maximă consumată a crescut și automat instalațiile care conduc până aici nu suportă asemenea putere mare”, explică Elena Wolf, directorul Liceului „N. Lenau” Timișoara.

„Noi aveam 70 kw, vechi și acum ar trebui 290 . Dacă le punem alea în funcțiune, nu mai aprindem becuri, calculatoare, nici nu ştiu dacă pleacă”, povestește și Adriana Miloș, administratorul liceului.

Situația ar putea fi rezolvată fără probleme, dau asigurări reprezentanții companiei de electricitate, atâta timp cât ar ajunge la ei o solicitare, însoțită de documentele necesare,  prin care se cere creșterea puterii aprobate prin avizul tehnic de racordare. Într-un răspuns oficial, solicitat de Digi 24 Timișoara, compania susține că până acum acest lucru nu s-a întâmplat.

„La Enel Energie nu s-a primit nicio solicitare de modificare a avizului tehnic de racordare (...) în care să fie solicitată, din punct de vedere tehnic şi energetic, modificarea instalațiilor electrice pentru un loc de consum existent.”

Cu alte cuvinte, Primăria Timișoara, proprietarul clădirii în care învață elevii și beneficiarul proiectului de reabilitare, i-a lăsat pe elevi să revină în clasele renovate, însă a omis să solicite modificările necesare pentru ca dotările să poată fi folosite. Școala s-ar fi angajat să facă acest lucru, însă nu deține documentele cerute de firma de electricitate.

„Sunt niște acte pe care nu le putem face noi școala, pentru că sunt niște acte care trebuie să le ducem la Electrica pe care noi nu le avem”, adaugă Adriana Miloș, administratorul liceului.

„Până în acest moment reprezentanții Primăriei Timișoara nu au dorit să ofere o poziție prin care să justifice de ce nu au cerut companiei de electricitate să modifice avizul tehnic de racordare” - Raluca Popa, reporter Digi24 Timișoara.

Reprezentanții Primăriei Timișoara au refuzat să ofere informații despre costurile celor 2 echipamente, nefuncționale acum. Cert este că municipalitatea a inaugurat clădirea înainte de recepția lucrărilor.  Firma de construcții contractată încă lucrează la instalarea unor geamuri, dar și la amenajarea demisolului imobilului. Reabilitatea interiorului Liceului Teoretic ”Nikolaus Lenau” a costat peste 6 milioane de lei, din care 5 milioane de lei sunt fonduri europene, diferenţa fiind suportată de Guvern și din bugetul local.

Reporter: Raluca Popa

Operator: Adrian Ionescu

 
 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri