Bilanțul pagubelor la Gătaia. Autoritățile au inventariat problemele cauzate de inundații

Data publicării:
bilant prima

Chiar şi la trei zile de la inundaţii, apa bălteşte încă pe multe străzi din oraşul Gătaia. Miroase a mâl şi a animale moarte, iar oamenii dorm cu uşile deschise, ca pereţii să se poată usca.

”Pe aici a intrat apa, i-a prins și nu au avut nicio scăpare. Trei roabe de iepuri am dus, care au murit, săracii”. În gospodăria lui Ion Gheorghe, apele nu au ucis numai animale. Au pus la pământ şi o anexă aflată în apropierea casei. Pagubele ajung la aproximativ 3.000 de euro, spune localnicul.

”Asta mi s-a dărâmat, iepurii s-au înecat pentru că au avut buncăre prin pământ, așa făcute cum fac ei și toți care au fost în pământ, toți au murit și prepelițe am avut vreo două sute și ceva am mai rămas cu 80, găinile mi s-au dus toate, n-a mai scăpat nimic și cerealele, vreo 2.000 de kg de cereale”, precizează Ion Gheorghe, localnic.

Peste drum de el, apa a distrus în totalitate grădina vecinilor. Legumele au început deja să putrezească în mâl. ”Numai apă, iaz, altceva nimic. Avem vinete, roșii, cartofi, totul este în apă, tot. Nu mai avem parte de nimic. Am muncit o viață, dar acuma suntem la pământ cu totul. Nu mai avem nimic”, se plânge Adela Grosu.

Un miros apăsător de mucegai amestecat cu umezeală se simte şi în casa doamnei Boros, renovată cu numai doi ani în urmă. ”Dormim cu ușile deschise și nu am reușit să ridicăm parchetul de jos fiindcă nu am ajutor. Sunt numai eu cu maică-mea și fiul meu accidentat și soțul vine sâmbătă din străinătate și atunci ne apucăm să scoatem”, ne spune Boros Erzsebet.

”Fisuri, crăpături la data constatării”. Astăzi în casa femeii au intrat şi autoritățile, care au evaluat, la rândul lor, pagubele: ”Gresie, pardoseală, beton, pal nelaminat. Procent deteriorare 80%”.

Centimetru cu centimetru, imobilul a fost evaluat de inspectori. ”În principiu, la pardoseli, de asemenea la tencuieli, dar cea mai gravă situație de pe strada aceasta este la colț, unde, efectiv o casă s-a prăbușit din cauza infiltrațiilor masive”, afirmă Sorin Cristea, arhitect șef la Primăria Gătaia.

În total, la Gătaia, 200 de locuinţe şi gospodării au fost afectate de inundaţiile de săptămâna trecută. Raportul cu evaluarea pagubelor va fi trimis la Guvern, iar autorităţile centrale vor decide şi sumele pe care le vor primi sinistraţii pentru a-şi reface gospodăriile.

Reporter: Corina Sfia
Operator: Viorel Jiva
Editor web: Călin Țenche

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri