Biserica dintre tei

Data publicării:
biserica periam

Construcția bisericii catolice din Periam a început în anul 1847 și s-a încheiat 9 ani mai târziu. Nu a fost deloc ușor pentru muncitorii care au lucrat la cupola, o raritate în epoca respectivă. Lăcașul de cult a fost ridicat pentru germanii și maghiarii din Banat și poartă numele episcopului din Zagreb, Haulik.

Legenda spune că, nemulțumit de acustica din biserică, arhitectul care a proiectat-o s-a sinucis chiar în ziua în care a fost sfințit lăcaşul. Chiar și așa, la mai bine de o sută de ani de atunci, biserica, ascunsă acum între tei, e un punct de atracție pentru studenții străini care vin să vadă cum erau ridicate lăcașele de cult în urmă cu un veac.

„Am avut și turiști și vizitatori, din Olanda, din Germania și sigur că și prin aceasta biserica este promovată”, spune Gheorghe Ardelean, preotul din Periam.

Proiectul inițial a fost dat peste cap de revoluția de la 1848.

„Biserica trebuia să aibă două turle, dar se pare în febra revoluției de la 1848 o parte din cărămidă a dispărut. + Fiind și perioada revoluției lucrările au fost îngreunate mai ales pentru că în 1849, la revoluție țărnaii din satul vechi se aliază cu revoluția”, povestește Valentin Ciupa, profesor de istorie.

Chiar dacă astăzi cei mai mulți localnici sunt ortodocsi, ei trec adesea pragul bisericii catolice și se mândresc că au în satul lor a doua cupolă pe structură de lemn din țară.

„Tocmai că e a doua și că e într-o localitate aici în județ și mai interesant”, spune un localnic.

„E ceva vechi și frumos, ne aduce aminte de trecut, de bătrânii noștri”, adaugă un altul.

„Foarte veche, eu de când am venit în Periam am găsit biserica asta aici”, completează un alt locuitor din Periam.

Din anul 2002, biserica aparține comunității greco-catolice și are aproximativ 100 de credincioși.

Reporter: Vlad Ungar

Operator: Adrian Ionescu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri