Boom arheologic în judeţul Hunedoara. Arheologii au descoperit o necropolă unde erau înmormântaţi doar copii şi femei

Data publicării:
boom

”Ce este acolo? Coloană vertebrală. Da? coloana o să fie aşa, cum apare craniul, deci în lung”. Necropola descoperită în situl de la Măgura Uroiului, în care morţii erau aşezaţi pe o linie continuă şi acoperiţi apoi cu bolovani, datează din prima epocă a fierului.

”Ritualul de înmormântare era unul deosebit. Morţii erau aşezaţi într-o groapă, alături de ofrande animaliere, după care erau acoperiţi cu un strat de piatră gros de cel puţin 70 de cm”, precizează Andrada Velciov, reporter Digi24 Timișoara. 

”În primul rând faptul că au fost descoperiţi până acum doar femei şi copii, dar şi modul în care au fost depuşi. Colegii specialişti pe prima epocă a fierului mi-au spus că analogii au mai găsit doar în Serbia, pe linia Dunării”, spune Angela Baloş, arheolog.

Arheologii români sunt ajutaţi de un grup de voluntari din Statele Unite, Canada şi Australia. Antropologi sau studenţi, ei sunt cei care analizează oasele umane găsite în sit, pentru a putea crea în final imaginea completă a comunităţii care a trăit în zonă în prima epocă a fierului.

”Avem femei adulte, cu vârste cuprinse între 35 şi 40 de ani, iar cei mai mulţi dintre copiii descoperiţi au între 6 şi 10 ani, ceea ce reprezintă un ansamblu funerar extrem de ciudat pentru noi. Am vrea să ştim unde sunt bărbaţii, nu avem nicio idee despre locul în care sunt înmormântaţi bărbaţii şi tot ce putem face e să continuăm săpăturile”, spune Anna Osterholtz, antropolog la Universitatea din Nevada.

La fel ca în cazul altor descoperiri făcute în siturile arheologice din judeţ, şi în acest caz obiectele găsite vor ajunge să fie expuse publicului.

”Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane din Deva va primi acest material arheologic, care va intra în procesul de restaurare, şi ne propunem ca pentru anul 2016 să organizăm o expoziţie temporară cu obiectele valoroase şi importante descoperite în acest sit”, afirmă Liliana Ţolaş, director al Muzeului Civilizatiei Dacice si Romane Deva.

În ultimele săptămâni, specialiştii au descoperit în situl de la Silvaşu de Sus un schelet uman de acum 5.000 de ani, iar în situl de la Rapolt o fermă romană întinsă pe o suprafaţă de 2 hectare. Săpăturile în situl de la Măgura Uroiului se vor încheia peste o săptămână, iar specialiştii se vor întoarce acolo vara viitoare.

Reporter: Andrada Velciov
Operator: Tiberiu Mariş
Editor web: Călin Țenche

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri