Brățara hi-tech, creată de doi liceeni timișoreni. Specialiștii IT spun că are multe aplicații în viața de zi cu zi

Data publicării:
bratara

”Asta e brățara, e făcută pentru mâna dreaptă. Dă-mi te rog mâna să încercăm. Ai grijă să nu pice. Butonul îl ții apăsat cu degetul mare, cât timp. Perfect, perfect, ai aprins-o! Ai aprins lampa? Da. Și acum dacă vreau să? Ori sus ori. Și atunci ce se întâmplă? Atunci se stinge, deci o aprind din nou, sus. Bravo. Simplu”.

Gabi și Dimitrie sunt elevi în clasa a douăsprezecea la Colegiul Național C.D. Loga din Timișoara. Pasionați de fizică și informatică, au creat din joacă brățara care poate stinge becul.

”Am zis hai să vedem ce poate ieși și într-o seară stăteam în pat și era becul aprins și chiar îmi era foarte lene să mă dau jos din pat și am zis bă asta ar fi o idee bună. Noi am creat un device care ți-l atașezi pe mână care e capabil să recunoască gesturile făcute de mâna ta”, spune Dimitrie Mititelu.

”Eu i-am făcut partea de hardware și i-am zis te descurci, adică el a făcut brățara și în rest am făcut eu”.

Practic, Dimitrie a scris programul prin care semnalul de la senzorul brățării ajunge la laptop, iar apoi trece printr-un microtransformator spre lampă. De construcția brățării-minune s-a ocupat Gabi.

”În primul rând aici avem senzorul, poate partea cea mai importantă parte a brățării, de la el primim datele, aici avem creierul, creierul operațiunii, un microcontroler, și sub el avem partea de transmisie de date. Toate piesele undeva în jurul valorii de cinci sute de lei, nu sunt foarte scumpe”, afirmă Gabi Băban.

”De trei luni de muncă a fost nevoie pentru ca brățara hi-tech să răspundă unui singur gest”, ne spune Vlad Ungar, reporter Digi24 Timișoara.

Profesorul care i-a încurajat pe cei doi elevi să construiască brățara hi-tech crede că aceasta poate inova multe domenii.

”Sunt persoane care din ce în ce mai mult preferă o viață asistată de tehnologie, tot ceea ce ține de automatizarea domestică, home automate este un domeniu care începe să prindă tot mai mult și în România”, a afirmat Alexandru Iovanovici, asistent universitar la Universitatea Politehnica Timișoara.

Așa că elevii se gândesc acum să dezvolte brățara viitorului și să o transforme într-un business de succes.

Copacul hi-tech de la Timișoara. La umbra lui îți poți încărca telefonul mobil 

Reporter: Vlad Ungar
Operator: A. Ionescu/ D. Șoșdean
Editor web: Călin Țenche

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri