Busturile din bronz din Timișoara, țintă pentru hoți

Data publicării:
busturi

”Aici era amplasat bustul doctorului Aurel Cândea. Dispariţia lui a fost raportată duminică. După numai două zile şi pe aceeaşi stradă a mai rămas şi acest soclu gol. Aici era bustul doctorului Victor Babeş”, ne-a precizat Caterina Ledrer, reporter Digi24 Timișoara.

Cele două busturi din bronz au stat în fața Maternității Bega din Timișoara, respectiv a Institutului de Sănătate Publică timp de peste 80 de ani.

”Încă de când eram studenți, și fiind născut în Timișoara, de câte ori treceam prin fața maternității și a Institutului de igienă, acele statui erau acolo. Ele sunt reprezentative pentru cele două instituții ale statului român, sunt chiar reprezentative pentru cele două instituții”, ne-a declarat Marius Craina, managerul Spitalul Județean din Timișoara.

Oamenii reclamă neatenția agenților de pază de la poarta spitalelor:
”Groaznic, cum se poate așa ceva, de atâția ani erau aici. Am văzut, dar, eu știu, aici nu există paznici?”,
”Urât, dacă s-au furat e urât. Aici există paznic, din câte știu. Cum s-au putut lua așa fără să fie văzuți?”,
”Acum văd și eu. Urât, foarte urât”.

Valoarea sculpturilor este cu atât mai mare cu cât erau incluse pe lista monumentelor istorice. În zilele noastre, un bust din bronz realizat la comandă costă peste 10.000 euro.

”Aceste lucrări au o valoare materială, să spunem câte kg de bronz conțin, dar valoarea adevărată este cea artistică. Acestea sunt lucrările marelui sculptor Romul Ladea, care a fost unul dintre cele mai însemnate persoanlități ale sculpturii și ale artei plastice românești din perioada interbelică”, este opinia lui Ianos Szekernyes, președintele Uniunii Artiștilor Plastici din Timișoara.

”Polițiștii Secției 2 din Timișoara au fost sesizați despre furtul celor două busturi din bronz de pe strada Victor Babeș din municipiu. În cauză, a fost întocmit un dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de furt calificat. Polițiștii efectuează cercetări în vederea identificării și tragerea la raspundere penală a autorilor, precum și pentru recuperarea celor două busturi”, ne-a declarat Ancuța Morariu, purtătorul de cuvânt al IPJ Timiș.

În timpul anchetei, oamenii legii au descoperit resturi dintr-o a treia sculptură, tot din bronz. Este vorba de bustul lui Emanuil Ungureanu, care era situat în fața liceului care îi poartă numele. Valoarea prejudiciului nu a fost stabilită încă de polițiști.

Arad: a fost furat bustul din bronz al lui Ioan Rusu Şirianu

Reporter: C. Ledrer/ R. Popa/ M. Rohnean
Operator: M. Pop/ V. Jiva/ D. Șoșdean
Editor web: Călin Țenche

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri