Canal cu sute de peşti morţi. Vom lua măsuri coercitive dacă va fi cazul, anunță Garda de Mediu

Data publicării:
pesti

Canalul pe care s-a produs poluarea este unul de desecare şi aparţine Agenţiei naţionale pentru îmbunăţăţiri funciare, filiala Arad. Se află la 100 de metri de frontiera cu Ungaria, iar lungimea canalului este de aproape 30 de kilometri. Peştii morţi apar însă pe doar câteva sute de metri.

”Ieri a zis cineva în bar că îs aşa mari peştii şi îs morţi. Dar nu ştiu. Ori or pus oamenii ceva otravă să îi ia, ori nu ştiu”, ”Probabil că o fi aruncat ceva în canal. Ceva... otrăvitor. Mă gândesc eu. Ceva soluţie, altceva nu... E curat”, - Nu e nimic poluant în jur acolo? ”Nu, nu. Chiar nimica. Ce să fie? N-are ce să fie poluant acolo în jur”, spun localnicii.

Sesizate de localnici, autorităţile au luat probe din apă. Administratorii canalului, adică Agenţia naţională pentru îmbunăţăţiri funciare, spun că protejarea faunei din canalul de desecare nu intră în atribuţiile instituţiei.

”Peştii care există acolo sunt taman întâmplător, iar în obiectul nostru de activitate nu avem consemnat sau un protocol privind creşterea şi condiţiile de pescuit pe aceste canale”, afirmă Gheorghe Pele, director ANIF Arad.

”Buletinele de analiză vor fi finalizate în 5 - 7 zile şi, în funcţie de rezultatele analizelor, sigur că vom lua măsurile coercitive dacă va fi cazul”, anunță Monica Jitariu, comisar şef la Garda Naţională de Mediu, Comisariatul Judeţean Arad.

Majoritatea peştilor morţi sunt consideraţi puiet, pentru că nu au mai mult de 5-10 centimetri lungime. Autorităţile nu exclud varianta unei poluări intenţionate.

reporter: Dan Codre
operator: Cristian Kovacs
editor web: Călin Țenche

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri