Capitala Daciei, accesibilă... cu fonduri europene. Drumul spre Sarmizegetusa Regia a intrat într-un proces de reparaţii

Data publicării:
drum

Aşa se circulă acum pe drumul judeţean care duce spre capitala Daciei. Niciodată complet reparat, doar cârpit sau nivelat, drumul a fost coşmarul turiştilor. Mulţi dintre ei au renunţat să mai viziteze cetatea. Iar cei care s-au încumetat totuşi să urce au spus că e cel mai prost drum pe care au circulat vreodată:
”Foarte greu, am crezut că ne rupem maşinile, dar am ajuns cu bine”,
”Suntem trei maşini, una dintre ele era la un moment dat să renunţe”,
”Foarte rău, foarte rău, extrem de rău, am fost şi anul trecut şi era mai bun. Mai bun în sensul că măcar era nivelat”.

Un proiect european accesat de Consiliul Judeţean Hunedoara, care administrează situl de la Sarmizegetusa, a adus patru milioane de euro, bani cu care accesul spre cetate va fi complet schimbat.

”Acolo unde drumul e îngust, sunt porţiuni de 3,5-4 metri, va avea 6 metri, va avea o îmbrăcăminte asfaltică de cea mai bună calitate, podurile vor fi şi ele modernizate, acolo unde este cazul”, spune Adrian David, preşedintele Consiliul Judeţean Hunedoara.

”Pe perioada lucrărilor, traficul va fi închis. Cetatea va rămâne însă deschisă pentru vizitatori. Turiştii pot ajunge acolo pe jos, cu bicicleta sau făcând drumeţii prin pădurile din zonă”, precizează Andrada Velciov, reporter Digi24 Timișoara.

În prezent, Sarmizegetusa Regia e vizitată de 50.000 de turişti anual. Estimările arată că numărul celor care vor veni la cetate odată cu reabilitarea drumului se va dubla.

”Aşteptăm probabil de la retragerea aureliană încoace ca aceste drum spre Sarmizegetusa să se facă. Estimăm pentru 2016, dacă drumul va fi asfaltat până la capăt, în jur de 100.000 de vizitatori”, spune Vladimir Brilinski, custode Sarmizegetusa Regia.

Lucrările de reparaţie a drumului trebuie finalizate până în 31 decembrie anul acesta.

Reporter: Andrada Velciov
Operator: Tiberiu Mariş
Editor web: Călin Țenche

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri