Cariere în alb, mai degrabă în străinătate. Posturile din țară nu sunt căutate din cauza salariilor mici

Data publicării:
sanatate

Flavia Muntean este asistentă şefă în cadrul Secţiei ORL a Spitalului Municipal din Timişoara de mai bine de 15 ani. Familia este cea care a oprit-o mereu să plece peste hotare, însă munca în ţară devine tot mai grea cu fiecare zi care trece.

”Nu se respectă normativul de 8 paturi pe o asistentă, dar mergem înainte. Avem 55 de paturi, avem 14 asistente dintre care o asistentă pe audiologie, una pe ambulator şi restul pe secţii”, ne explică ea.

Practic, o asistentă trebuie să îngrijească, în anumite zile, 55 de bolnavi. Mai mult, în turele de noapte rămâne singură în întreaga clinică, organizată pe patru paliere.

”Sunt pe două etaje, de la un salon la altul, de la un etaj la altul”, - Cum reuşiţi să faceţi faţă la toţi pacienţii şi să-i şi mulţumiţi? ”Cu răbdare...”, - Sunt zile în care nu aveţi niciun minut de pauză? ”Da, sunt zile în care nu avem pauză”, afirmă o asistentă de la Spitalul Municipal din Timişoara.

Starea de epuizare a asistentelor este observată și de pacienți: ”Le văd mereu pe coridoare, întruna alergând ca să facă faţă, ca să mulţumească, deşi cât pot ele, îşi dau interesul”.

Şi pacienţii sunt de părere că personalul sanitar ar trebui suplimentat: ”Probabil că un cadru medical ar trebui să fie la un anumit număr de pacienţi şi ar trebui luată în considerare această posibilitate”.

Deşi la Spitalul Municipal din Timișoara au fost scoase la concurs 20 de posturi, sunt secţii unde nu s-a înscris nimeni. Multe dintre asistente au plecat peste hotare, salariile sunt mici, astfel că cel mai probabil locurile vor rămâne neocupate. O spun chiar reprezentanții unității sanitare.

”Peste tot sunt bolnavi gravi şi au nevoie de o îngrijire specială şi al doilea motiv, vă spun sincer, pentru banii aceştia pot să se ducă oriunde altundeva. Salariile sunt de mizerie şi determină lumea să nu vină”, ne-a declarat Rodica Mihăescu, directorul medical al Spitalului Municipal din Timişoara.

Alternativa unui trai mai bun pentru cadrele medicale o reprezintă străinătatea. Cariere în alb, târgul virtual de joburi pentru cei din sistemul sanitar, durează trei săptămâni.

”Din feed-back-ul primit de la companii, majoritatea ne spune că 70-80% dintre cei care intră şi discută cu ei şi trimit CV-ul, şi ajung să fie angajaţi”, ne precizează Lăcrămioara Timofte, reprezentantul târgului virtual Cariere în Alb. Târgul se desfăşoară la nivel internaţional, iar anual peste 9.000 de români participă la recrutare.

Reporter: Maria Rohnean
Operator: Dan Şoşdean
Editor web: Călin Țenche

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri