Cartierul Europa, fără apă curentă și canalizare. În spatele vilelor stau ascunse fose septice și robinete la care curge apă cu calcar

Data publicării:
mosnita

Cartierul Europa se întinde mândru în comuna Moșnița Nouă, la 10 kilometri de Timișoara. În spatele vilelor luxoase de pe străzile cu nume pompoase stau ascunse fose septice și robinete de la care curge apă cu calcar.

Vasile Dodora ne arată fosa septică: ”Deci aici e fosa septică e făcută o groapă betonată și capacul prin care se vidanjează se vede acolo”. Vasile Dondera locuiește în cartierul Europa de opt ani. De când s-a mutat este nevoit să meargă la Timișoara ca să se aprovizioneze cu apă potabilă. - De câte ori mergeți la Timișoara să luați apă? ”Pai.. cât... eu știu. La două, trei zile iau în bidoane de cinci litri sau cumpărăm apă plată din magazin”, spune el.

Ne arată sistemul de apă: ”O folosim la spălat, la udat, la... Deci hidrofor și aici e puțul forat”.

Fose septice și puțuri se găsesc în toate cele peste 150 de case construite cartierul cu nume de continent.În această situație sunt 600 de oameni.

- Bei apă de aici de la robinet? ”Nu”, - De ce? ”Nu este potabilă”, - Și de unde vă luați apă? ”De la o fântână publică din Timișoara”.
”Este o durere urâtă că nu avem apă, nu avem canalizare și nici speranțe că va fi în curând rezolvată problema”, spun locuitorii.

”Fiecare gospodărie are o asemenea provizie de apă pe care oamenii o folosesc la gătit, băut și chiar spălat rufe”, ne precizează Angela Novăcescu, reporter Digi24 Timișoara.

Cartierul a fost construit la inițiativa localnicilor care au ales denumirea străzilor și a cartierului. Vilele, însă, au fost construite într-o zonă fără iluminat public, apă, canalizare și asfalt. Oamenilor nu le-a rămas decât să scoată bani din propriul buzunar pentru utilități.

”Asociația a vrut să fie mai bine pentru comuna noastră, în principiu pentru cartierul nostru, pentru că noi aici ne-am organizat, în cartierul acesta și în acest sens am demarat inițial cu montarea curentului electric”, precizează Lidia Balaș, membru în Asociația de locatari "Cartierul Europa".

Un proiect în valoare de 20.000 de euro care a fost pus în aplicare de primăria comunei. Acum doi ani, asociația de locatari a plătit și proiectul pentru apă și canal.  

”Pentru canalizare și apă am demarat realizarea proiectului. S-au strâns bani de la cei aproximativ 150 de membrii ai asociației. S-a strâns... s-a strâns suma de 17.000 de euro. Atât a costat proiectul”, spune Lidia Balaș.

Finalizat acum doi ani, proiectul se află la Primăria Moșnița-Nouă și nu trebuie decât pus în practică. Edilul are o explicație. ”Dacă vorbim de rețelele de apă trebuie să vorbim pentru toată comuna. În primul rând, de vetrele vechi ale satului, unde oamenii plătesc de sute de ani impozite. Ne ocupăm și de zona nouă Europa, ei sunt cuprinși într-un proiect mare, dar lucrările nu se pot desfășura instant”, ne-a declarat Ioan Sorincău, primarul comunei Moșnița Nouă.

Edilul nu a putut să spună în câți ani va intra cartierul Europa... în Europa. Oslo, Atena, Roma sau Paris rămân pe lista de așteptare în ceea ce privește construirea sistemului de apă și canal, dar și asfaltarea străzilor.

Reporter: Angela Novăcescu
Operator: George Ștefăniță

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri