Casă de cultură asemănătoare unui cămin cultural de la țară

Data publicării:
casa de cultura devas

De la recompartimentarea interioară și schimbarea sistemului de iluminat și sonorizare până la renovarea exteriorului, totul trebuie modificat. Lucrările ar costa însă 4 milioane de euro, bani pe care administrația locală nu îi are. Singura speranță a edililor este ca măcar o parte din această sumă să poată fi obținută din finanțări europene. 

Casa de cultură din Deva a fost inaugurată în anul 1975. Era atunci cea mai mare și mai impunătoare clădire din oraș. De-a lungul anilor, în afara unor mici lucrări de întreținere, clădirea a fost lăsată de izbeliște. Acum, are nevoie de o schimbare totală. 

„E o clădire mare plină de holuri. Așa este, scena trebuie refuncționalizată, instalații de sonorizare, instalații de lumini, instalația de încălzire, o regândire a sălilor ca număr de locuri”, povestește Alexandru Gruian, directorul Casei de Cultură din Deva.

În orice parte a casei de cultură te-ai uita, găsești ceva vechi, ceva stricat, ceva  ce trebuie reparat, îmbunătățit, înlocuit și modernizat.

„Nu pare, dar acesta este holul care duce spre lojele de la sala mare. Aici totul trebuie schimbat, de la geamurile si usile care dau spre exterior, până la caloriferele  și lambriurile de pe pereți”, Andrada Velciov - corespondent Digi 24 Hunedoara.

„Toată lumea se plânge de modul în care izolată termic. Ne trebuie instalații de iluminat profesionale. Noi avem noroc că ne sprijină o firmă particulară care acceptă pro bono să ne asigure spectacolele, și dacă pleacă, nu dispunem nici de sisteme de iluminat și nici de sisteme de sonorizare”, completează Gruian.

În sala mare de spectacole sunt 560 de scaune. Ponosite și înghesuite, ele trebuie înlocuite cu fotolii moderne și confortabile.

„Aceste huse sunt de la scaunele unui avion dezafectat, este practic una dintre reparațiile majore care s-au făcut în ultimii 40 de ani, și în afară de asta există norme moderne în așa fel încât să te pui pe scaun și să nu stai cu genunchii la gură”, mai adaugă directorul Casei de Cultură din Deva.

Cu toate că aspectul ei lasă de dorit, la casa de cultură se organizează în continuare spectacole, concerte sau expoziții. Și tot aici se desfășoară cursuri de balet sau muzică populară. Pentru locuitorii din Deva, clădirea e una care strică aspectul orașului:

„Categoric ar trebui îmbunătățită, și interior, și exterior”.

„Asta este primăria de vină, cine să facă, că păcat de așa o construcție și nimeni nu... acuma până la urmă poate o să se apuce să o facă”.

 Ca să fie readusă la valoarea de altădată, pentru reabilitarea Casei de Cultură din Deva are nevoie de 4 milioane de euro.

„Am încercat și sper să reușim să obținem un împrumut, în acest împrumut să fie prins și centrul cultural. Se va face și cu bani de la buget, și finanțare europeană”, a declarat Petru Mărginean, primarul municipiului reședință de județ.

Casa de Cultură este amplasată în centrul orașului, chiar lângă fântâna muzicală cre a costat peste 2,5 milioane de euro și care a fost inaugurată în urmă cu 3 ani de zile. 

Reporter: Andrada Velciov

Operator: Tiberiu Mariș

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri