Casa Legendelor, o premieră a Ţării Haţegului. Legendarium reprezintă un proiect de atragere și educare a turiştilor

Data publicării:
legende

”Acest conte, baron de Fărcădin, comite suprem al Hunedoarei, a devenit un mare tâlhar, un fel de haiduc, numit Faţă Neagră”. O căsuţă mică, de poveste, colorată, în mijlocul unui parc, la poalele Retezatului. Acolo au aşezat Laura şi Dacian cele mai importante zece legende din zonă, gata pregătite să fie spuse mai departe turiştilor. Poveştile acoperă o istorie de aproape 2.000 de ani, de la luptele dintre daci şi romani şi până la poveşti din secolul al XIX-lea.

”Ca legende spectaculoase avem legenda comorii din râul Strei, avem legenda vârcolacilor din Ţara Haţegului, a strigoilor, şi nu în ultimul rând avem, ca aspect inedit, legenda originii lui Iancu de Hunedoara şi a sultanului Mahomed Cuceritorul”, ne-a declarat Dacian Muntean, organizator.

Spectaculoasă ca poveste, istoria unei lupte dintre daci şi romani i-a fascinat pe turişti. Au aflat că, la Tapae, în anul 88, dacii conduşi de Decebal i-au învins, printr-o stratagemă, pe romanii mult mai bine dotaţi din punct de vedere militar: ”Peste noapte au tăiat o pădure, au îmbrăcat copacii în hainele şi cu armura şi cu armele celor ucişi în lupta din ziua precedentă, astfel că a doua zi, când romanii s-au trezit, în faţa lor era o imensă armată dacică”.

Expoziţia este o premieră a Tării Haţegului. Premieră este de asemenea si faptul că Legendariumul a putut fi realizat fără bani de la instituţii publice sau din fonduri europene.

”Încercăm să demonstrăm că se poate, cu multă muncă, bineînţeles, cu multă activitate de voluntariat, cu pasiune, cu dăruire, cu timp, mult timp alocat acestor acţiuni, dar până la urmă credem că a ieşit ceva frumos”, a afirmat Laura Vesa, organizator.

Copii aflaţi deja în vacanţă sau adulţi care vor mereu să mai înveţe câte ceva, cu toţii au fost impresionaţi de căsuţa legendelor gândită de Laura şi Dacian:

”Clopul şi statuile alea şi aurul de jos, alea îmi plac”, - E prima dată când auzi de aceste legende, sau mai ştiai de ele? ”Nu, nu ştiam, e prima dată când le văd”,
”Mi-a plăcut legenda domniţei Zafira, care şi pentru mine a fost o noutate, drept să vă spun,legată de Mănăstirea Prislop”,
”Turismul este la început, dar este un mare pas, şi pe parcurs se pot organiza fel şi fel de alte activităţi culturale, nu numai în localitate, ci şi la Densuş, la Peşteana, toate satele au ceva deosebit”.

Laura şi Dacian nu vor să se oprească aici. Au în plan alte proiecte locale care să aducă turişti în Ţara Haţegului, şi implicit bani pentru comunităţile locale.

Reporter: Andrada Velciov
Operator: Tiberiu Mariş
Editor web: Călin Țenche

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri