Case româneşti cu renume internaţional

Data publicării:
casa prima

”Fumurile de la soba asta circulă în jurul cuptorului și iarna se încălzește băncuța”. Este metoda revoluţionară pe care a gasit-o Ileana Mavrodin pentru a încălzi cei douăzeci de metri pătraţi ai casei din lut. A renunţat la viața sigură pe care o avea în Canada şi la locul de muncă dintr-o companie IT pentru a se întoarce acasă, în România, şi pentru a construi locuinţe tradiţionale.

"Eu, căsuţa, am făcut-o pentru mine, pentru sufletul meu, pentru că eu am simţit așa. Sunt urmele mâinii mele acolo pe zid și pietricelele alea eu știu când m-am dus la râu, le-am luat și le-am pus acolo și uite că mă bucur", mărturisește Ileana Mavrodin.

Pentru a construi locuința ecologică a fost necesară o structură din lemn peste care s-a adăugat amestecul din lut, apă, nisip și paie, frământat cu mână. Pereţii sunt decoraţi cu sticle, iar geamurile de la o Dacie veche acoperă ferestrele.

Casa are, în total, două încăperi care sunt amenajate tradiţional, cu lămpi de petrol şi vase de ceramică. Pentru a ajunge în dormitorul care se află la mansardă trebuie să urcăm pe trunchiurile de lemn ce țin loc de scări. Asta face ca pentru cei care locuiesc într-o casă de lut fiecare zi să fie o adevărată aventură.

”Da și ăsta este un lemn pe care ni l-a adus Nera în primăvara trecută și vă ziceam de lemnul curbat. Și stânca asta va rămâne și ăsta va fi beciul” - Locuința doamnei Ileana Mavrodin a atras la Sasca Română sute de oameni care vor să învețe să construiască case din lut.

Este și cazul lui Daniel Toma. Bărbatul s-a întors din Noua Zeelandă, convins că e mult mai sănătos să trăiască într-o casă făcută chiar din pământ românesc.

"Sincer am spus la cineva îmi lipsea mirosul de la pământul de la noi din țară. Aici am avut șansa să punem mâna și să facem împreună, să lucrăm cu pământul, să ne murdărim pe mâini, să ridicăm un perete", afirmă Daniel Toma, informatician.

Deci ăsta e zidul principal, peste care după aceea urmează tencuiala interioară și tencuiala exterioară. Și cum casa din lut i-a atras la Sasca și pe străini, localnicii se mândresc acum cu timișoreanca care a reinventat metodele de construcție tradiționale: ”O făcut ceva ce nu se mai face, din pământ galben, cu paie, cum se făcea înainte”, ”E o casă de vacanță, e ceva frumos”.

Preţul unei case din lut poate ajunge la 1 600 de dolari.

reporter: Vlad Ungar
operator: Dan Șoșdean
editor web: Călin Țenche

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri