Castelul Corvinilor, destinaţie de weekend 

Data publicării:
festival castel

Tabăra medievală amenajată în curtea exterioară a monumentului este locul perfect în care vizitatorii pot vedea cum se trăia pe timp de pace acum 500 de ani, dar și care erau îndeletnicirile vremii. Nu lipsesc nici meșterii populari, care aduc tradiții și meșteșuguri străvechi, păstrate de-a lungul timpului. 

Cel mai fascinant loc al castelului este, în aceste zile, tabăra medievală amenajată în curtea exterioară. Aici, a fost recreată atmosfera în care oamenii trăiau acum 500 de ani pe timp de pace. Cei mai încântați sunt copiiii, care descoperă jocuri atât de diferite de cele cu care au crescut ei.

„Mi s-a părut foarte frumoasă tabăra asta, am aruncat la potcoavă, am tras cu funia, ne-am jucat cu săbiile, esteo tabără frumoasă”, spune un elev.

„Am aflat mai multe lucruri ce s-au întâmplat. [Ce ai făcut aici concret?] Am învățat”, povestește o colegă.

„Mie mi-au plăcut castelul, cavalerii de aici cu domnițele”, admite un alt tânăr.

Tabăra medievală este dedicată împlinirii a 560 de ani de când Iancu de Hunedoara a oprit invazia otomană la porțile Belgradului și a împiedicat armata turcă să avanseze în Europa cu nu mai puțin de 70 de ani. Chiar și în timp de pace, cavalerii își pregătesc armele de luptă.

„Fac un umbo acum, un umbo este bucata aceea din centru de metal pentru scut. [Adică și în timp de pace vă pregătiți pentru război?] Da, da”, spune un voluntar.

„În primul rând jocuri medievale, care par mai naive pentru secolul nostru, aveau efect în evul mediu. Dăm posibilitatea turiștilor, și mai ales copiilor, să învețe istoria pe viu. Adică nu din cărți, texte scrise, ci pe bază de ateliere, cum se numesc astăzi”, susține Dan Șerban, organizatorul taberei medievale.

Atmosfera la Castel este întregită și de zecile de meșteri populari care aduc la Hunedoara obieciuri și tradiții transilvănene, păstrate din generație în generaţie.

„Avem vestele, cum le zicem noi, lucrate cu trandafiri tradiționali, pe care i-am găsit și noi din moși strămoși, avm curele noastre care ne reprezintă, din piele, avem chimiruri, opincile noastre”, completează Victorița Culța, meșter popular.

„Târgul tradițional al meșteșugarilor înseamnă 45 de standuri și 62 de meșteri populari care vor împărtăși turiștilor și chiar vor crea pe loc produse tradiționale transilvănene”, explică Costin Tinca, directorul Castelului Corvinilor.

Evenimentele de la Castelul Corvinilor fac parte din manifestările prilejuite de zilele orașului Hunedoara. Numărul celor care vor vizita monumental medieval în acest sfârșit de săptămână este estimate la peste 10.000 de persoane. 

Reporter: Andrada Velciov

Operator: Tiberiu Mariș

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri