Catalogul virtual, tot mai solicitat. Tot mai mulți părinți vor să verifice de acasă cum se descurcă elevii la școală

Data publicării:
catalog virtual

”- Mama, dar n-ai mai plecat de la școală, nu?
- Nu, nu.
- Bine, mămică. Bravo! Dar alți colegi au mai plecat, sau nu prea?
- Nu prea.
- De când cu catalogul virtual n-au mai plecat, nu?”

Așa decurge o discuție între un elev şi un părinte care se interesează de participarea sa la orele de curs. Georgeta Florea este unul dintre părinții din Timișoara care, pe lângă telefoanele date dirigintelui, se folosesc şi de tehnologie ca să afle notele şi absenţele copilului său.

”Asta e motivată și mi-a spus de ea, că nu știu ce s-a întâmplat și e motivată. Astea apar motivate. Dar nu mai sunt absențe, clar”. Femeia susține că de când cu catalogul online, fiica ei, care este elevă în clasa a XI-a, și-a îmbunătățit notele, iar absențele s-au împuținat. ”La început asta a fost. Nu mi-a spus de absențe, nu mi-a spus de note. Acum cu catalogul în brațe pot să mă manifest ca un părinte adevărat. Am primit deja de două trei ori, absențe nu mai are niciuna, asta e clar”, spune Georgeta Florea, părinte.

Părinții care vor să verifice online situația școlară a elevilor pot afla direct pe internet notele și absențele pentru fiecare materie în parte. Spre exemplu, dacă o absență a fost motivată, acest lucru se poate observa ușor pentru că data este marcată prin culoarea galben.

Catalogul virtual este acum folosit de sute de părinți, iar în unele licee aceștia au făcut și solicitări speciale pentru introducerea sistemului. Este și cazul Colegiului Economic din Timișoara. ”Din totalul de 968 de elevi, un număr de 546 de elevi, adică aproape 60% folosesc catalogul virtual. Absențele s-au redus undeva la 50%”, afirmă Daniela Sebeșan, directorul adjunct al Colegiul Economic F.S Nitti, Timișoara.

Și la Colegiul Bănățean din Timișoara, numărul părinților care văd online situația școlară a copiilor crește, de la an la an, cu aproximativ 100. ”S-a dublat de atunci. Am avut 400 și ceva și acum cu 100”, - Sunt peste 500 de părinți? ”Da. Avem 500”, spune Cecilia Marti, administrator de catalog online.

Mai mult decât atât, în era digitalizată, părinții țin legătura și între ei, prin internet. ”Am înțeles că, la ședința mea, când am făcut chiar în septembrie la început și-au dat e-mailurile și ei țin legătura, vorbesc și ei între ei, înte părinți”, spune diriginta Corina Briac, de la Colegiul Național Bănățean.

”Asta îi liniștește, dacă notele se potrivesc cu așteptările față de rezultatele la învățătură, nu prea vin, dar dacă apare o nepotrivire cu ceea ce spune copilul vin să verifice ceea ce apare în catalogul real pentru că îi îngrijorează situația”, ne-a declarat Simona Jugariu, psihopedagog.

”Cred că lipsa de timp, e motivul. E mai ușor să afli de pe internet decât să vii până la școală. Nu aș recomnada să devină un obicei. E mai impotant să discutăm cu dirigintele, cu profesorul”, precizează Sorin Ionescu, directorul Colegiului Național Bănățean Timișoara.

Ca să beneficieze de acest serviciu, un părinte trebuie să plătească 40 de lei, sumă care îi asigură accesul la catalogul virtual pe întreg parcursul anului şcolar. Cu aceşti bani, liceele plătesc firma care administrează platforma online. Asta, pentru că, din cauza posturilor blocate, unitățile de învățământ nu pot angaja informaticieni care să preia atribuțiile. Soluția Inspectoratului Școlar este ca serviciul să fie plătit din bugetul școlii.

”Dacă unitățile de învățământ convin, ca urmare a relației pe care o au cu părinții, cu siguranță în bugetul pe 2015 se va regăsi o sumă pentru achiziția acestui program, care nu este gratuit”, spune Aura Danielescu, inspector școlar general al ISJ Timiș.

Până acum, cinci licee din Timișoara au angajat firme care să pună la dispoziția părinților catalogul virtual.

Reporter: Raluca Popa
Operator: Dan Șoșdean
Editor web: Călin Țenche

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri