Centrală nucleară, la 300 de kilometri de Timișoara

Data publicării:
Centrala nucleara la Paks

Printr-un acord încheiat cu Ungaria, Vladimir Putin a semnat ca 80% din banii de care e nevoie pentru construcția celor două noi blocuri ale centralei nucleare din Paks să fie oferiți de Rusia sub formă de împrumut. Restul cheltuielilor sunt suportate de unguri.

„Intenționăm să construim două blocuri noi în centrala din Paks. În acest moment avem patru blocuri acolo care vor fi închise din 2030 și le vom înlocui cu aceste două blocuri noi, de o mie două sute de MW. + Cât de mulți bani? Sunt aproximativ 12, 5 miliarde de euro, acesta e bugetul”, Attila Aszodi, reprezentantul Guvernului maghiar.

Expansiunea centralei nucleare ar însemna locuri de muncă pentru mii de oameni. În procesul de răcire din centrala nucleară va fi folosită apă din Dunăre, iar apoi revărsată în fluviu. 

„În ceea ce priveşte mediul, Dunărea reprezintă principalul semn de întrebare. Este vorba despre posibilitatea ca apa fluviului să se încălzească din cauza instalaţiilor. Şi actuala uzină face acest lucru”, Andras Perger  responsabil climat şi energie, Greenpeace.

Coform legislației europene, proiectul de extindere a centralei nucleare trebuie dezbătut în orașele vecine ce ar putea fi afectate. Astăzi, autoritățile maghiare s-au întâlnit cu autoritățile din vestul țării.

„Această centrală este situate la aproximaiv 100 de km de granița cu România și procedurile de mediu prevăd în aceste cazuri și o dezbatere cu țările vecine.+ Ministerul Mediului din România care derulează această procedură va ține cont sau nu de aceste observații ale publicului”, Mihai Cepehea - directorul executiv al Agenției pentru Protecția Mediului Timiș.

Centrala din Paks va avea două noi reactoare până în 2023.




Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri