Centre turistice... cu alte întrebuințări

Data publicării:
centre turistice

În total 16 comune din judeţul Arad au accesat fonduri pentru construirea de centre de informare turistică. Majoritatea   sunt în zone aflate la început în ceea ce priveşte infrastructura în turism. Numărul potențialilor vizitatori nu cerea infiintarea unui astfel de centru. Lucru recunoscut până și de unii edili.

Pentru mine, acest centru de informare turistică din Comuna Păuliş, sat Baraţca, este o investiţie care eu nu găsesc utilitatea acestei finanţări”, spune Ioan Turcin, viceprimarul comunei Păuliş.

„În Comuna Păuliş, deşi centrul are orar de fucţionare zilnic, ușa e mai mereu închisă, iar clădirea e folosită deja şi în alte scopuri” - Dan Codre, reporter Digi24 Timișoara.

Schimbarea destinației clădirilor ce adăpostesc centrele de informare turistică este şi soluţia primarilor  care au accesat fondurile europene. Acest lucru nu se va putea face însă decât după expirarea termenului de monitorizare a proiectelor, care este de 5 ani.

„După ce se termină perioada de implementare a proiectului, avem de gând ca o încăpere de acolo să o păstrăm pentru un cabinet medical...”, explică Petru Nicoară, primarul comunei Păuliş.

„După ce se termină acel termen de cinci ani, va fi un after-school sau o grădiniţă. Nu-i nici o problemă! O creşă. Aţi văzut, noi în jurul lui noi am amenajat”, adaugă Ioan Crişan – primarul comunei Vladimirescu.

„După expirarea perioadei de monitorizare a proiectelor rămâne la latitudinea adminitraţiilor publice locale, ale edililor locali, destinaţia acestor obiective”, susține Adrian Nogea, directorul Agenţiei de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit.

Iniţiativa primarilor are susţinere şi din parte cetăţenilor care nu văd utile actualele centre de informare, mai ales că acestea sunt mai tot timpul închise.

„[Aţi văzut să vină turişti aici la centrul de informare?] Nu prea. Nu prea vin. [Credeţi că ar fi bine dacă ar fi transformat, de exemplu, în dispensar cu vrea primarul?] Bun ar fi că... bătrânii ăştia şi altfel cu cursa să meargă până la Păuliş...”, este de părere un localnic.

O dată sau de două ori pe săptămână vin nişte fete frumoase de la Păuliş de la Primărie... Miercurea. Nu lunea? Eu ştiam de lunea. Şi atunci cine vrea să duce să vadă...”, adaugă un alt localnic.

„Ar fi bun, şi altceva dacă ar mai fi. O grădiniţă la copii ăştia care mai sunt aici. Şi aia ar fi bună. [Centru de informare nu prea-i folosit?]Nu-i bun pentru nimic!”, concluzionează un alt localnic.

Pentru amenajarea fiecărui centru de informare comunele din judeţul Arad au primit între 180 şi 200 de mii de euro. În prezent 14 dintre centre sunt oficial funcţionale, iar alte două sunt în construcţie.

Reporter: Dan Codre

Operator: Cristian Kovacs

 

 

 

 

 

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri