Cetatea Devei, istorie de sute de ani

Data publicării:
turist cetate

Cetatea Devei, căci despre ea vorbim, a traversat epocile, a supraviețuit oamenilor și a rămas să străjuiască orașul de pe un vârf de deal care domină zona. Este principala atracție turistică a Devei și una dintre cele mai importante fortificații medievale din Transilvania. Iar sutele de mii de turiști care au vizitat-o în ultimii 2 ani îi reconfirmă statutul. 

Cetatea Devei e construită pe un fost con vulcanic, la aproape 400 de metri înălțime. Turiștii nici nu știu ce le place mai mult aici: cetatea, istoria, legendele sau pur și simplu peisajul văzut de sus.

„De sus de pe cetate nu se vede doar întreg orașul. Se văd satele din jurul Devei, se vede Valea Mureșului, se vede de asemenea și Dealul Uroiului, iar undeva în partea de sud se văd crestele Retezatului” - Andrada Velciov, reporter Digi24 Timișoara.

„E frumos, și îi totul făcut din piatră. [Și îți place?] Da. [Îți place și cum se vede orașul de aici de sus?] Da”, spune un copil venit împreună cu părinții săi, pe cetate.

„Într-adevăr și panoramic se vede foarte bine”, spune un turist.

Povestea cetății se întinde pe sute de ani. Unii istorici spun că dacii au folosit-o ca loc de apărare și punct de observație. Apoi, romanii i-au întărit fortificațiile, iar după alte sute de ani, valurile de migratori ajunși în zonă au distrus totul în cale. Primele date oficiale despre existența cetății apar însă abia în 1269.

„Timp de mai multe secole, șapte secole practic, ea a fost un punct de reper și a fost în posesia voievozilor, principilor, guvernatorilor Transilvaniei, a altor importanți oameni care au condus aceste locuri,până la momentul în care, la 13 august 1849 cetatea sare în aer și a stat aproape 150 de ani ruină. La începutul secolului al 18-lea, împăratul Austriei a decis ca această cetate să fie renovată, să fie restaurată și pe la 1829 cetatea a fost restaurată, finalizată”, explică Daniel Iancu – istoric.

În ultimii ani, cea mai comodă modalitate de a vizita cetatea a fost telecabina, singurul ascensor înclinat din România. Călătoria durează doar 2 minute și jumătate de la poalele cetății și până sus. E totuși timp suficient pentru a vedea peisajul deasupra căruia urci. Sute de mii de oameni au fost atrași de această experiență. De la an la an, tot mai mulți vizitatori vin la Deva. Recordul a fost în 2015, când cetatea a fost vizitată de aproape 130 de mii de turiști.

„Foarte frumoasă cetatea. [De unde sunteți?] Din Craiova. [Prima dată aici?] Da, prima dată la cetate”, spune un grup de turiști.

„Extraordinar de frumos, nouă ne-a plăcut. Interesant, mai ales așa, că urci și cu telecabina, eu unul cel puțin de 30 de ani n-am mai fost aici, atunci era altfel, acum îi modernizată cu telecabina asta, îi foarte frumos”, admite un alt turist.

„[E prima dată, sau ați mai fost în vizită?] Prima dată, prima dată, la 72 de ani. Cum se vede orașul, e chiar frumos. Și cetatea în sine e... na, e un eveniment istoric”, poveștește un alt vizitator.

Localnicii știu însă că pe cetate este cel mai bine să urci pe jos. E nevoie de puțin efort sau de condiție fizică, dar în mai puțin de jumătate de oră se poate ajunge din parcul de la poalele cetății până sus, în vârf. Oferta vizuală e mai bogată decât cea pe care o oferă drumul drept al telecabinei.

„Urcatul pe jos este fără îndoială mult mai extenuant decât varianta cu telecabina. Însă traseul este cel puțin la fel de interesant. Poți să vezi întreagă zonă, poți să vezi zidurile de apărare, dar și cele două porți de acces în cetate” - Andrada Velciov, reporter Digi24 Timișoara.

Drumeția pe cetate se poate încheia cu o vizită la muzeul de la poalele monumentului medieval, acolo unde sunt expuse cele mai importane piese descoperite în urma săpăturilor arheologice făcute în anii 2008 și 2013. De la obiecte de armanent și până la podoabe sau obiecte de divertisment, turiștii pot înțelege mai bine modul de viață al celor care de-a lungul secolelor au locuit în cetate.

„Sunt aici câteva piese de la pistoale, sunt vârfuri de săgeți, săbii, ghiulele, și obiecte de distracție, niște zaruri, niște piepteni, inele. Ele provin din secolele 14-15 și și merg până în secolul”, continuă istoricul Daniel Iancu.

Dacă v-am convins să veniți la Deva trebuie să știți că prețul unui bilet dus-întors cu telecabina este de 10  lei și de 5 lei pentru elevi și pensionari. Dacă aveți timp să zăboviți în zonă puteți veni pregătiți și pentru baie, hidromasaj sau saună. Le găsiți pe toate la Aqualandul situat la poalele cetății,  un parc acvatic  acoperit, cu 6 tipuri de bazine și tobogan. 

Reporter: Andrada Velciov

Operator: Tiberiu Mariș

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Cât a ajuns să coste să-ți construiești o casă de 50 mp: Prețurile la materiale de construcție, dar și...
Digi FM
O româncă stabilită de 12 ani în Spania a crezut că este curtată de Brad Pitt: „Se juca foarte mult cu...
Pro FM
Declarația surprinzătoare a lui Randi: "Nu am iubit niciodată. Nu e greu să trăiesc așa". Religia și...
Film Now
Leonardo DiCaprio și Vittoria Ceretti și-au dus relația la un alt nivel. Modelul în vârstă de 25 de ani și-a...
Adevarul
„Lâna de aur", cel mai scump material textil natural din lume. Firul de Vicuña se vinde la gram, la fel ca...
Newsweek
VIDEO Franța face o muniție specială pentru avioanele F-16 din Ucraina. Ce bombe îi lovesc pe ruși?
Digi FM
Carne de pui îngălbenită artificial pentru a părea mai bună. “Unii dintre pui sunt vopsiți prin hrănire...
Digi World
De câte ori purtați o pijama înainte de a o pune în coșul de rufe? Cât de des ar trebui să spălăm hainele cu...
Digi Animal World
Momentul când o pisică reușește să evadeze dintr-o cușcă a devenit viral: „E ca un spion. Nimic nu o poate...
Film Now
Keanu Reeves și iubita lui, Alexandra Grant, fotografiați când se sărută. Starul din „Matrix” pare să-și fi...