Chineza, noua pasiune a locuitorilor din Deva. Biblioteca Județeană deține aproximativ 1.500 de volume în această limbă

Data publicării:
chineza

”Una care tot așa este foarte solicitată este Dictionarul meu chinezesc cu imagini. Majoritatea cărților au o grafică deosebită”. Nu mai puțin de 1475 de volume în limba chineză stau la dispoziția celor care trec pragul Bibliotecii Județene "Ovid Densușianu" din Deva, care, din luna iunie a anului trecut, a inaugurat o filială dedicată exclusiv dialectelor acestei limbi. La doar câteva luni de la lansare, cei care au fost curioși să afle mai multe despre istoria, cultura și civilizația asiaticilor nu au fost puțini.

”Anul trecut am avut, la această filială, un număr de 1.525 de vizite și de 1.563 de tranzacții de împrumut de documente”, ne-a precizat Luminița Vulcan, reprezentantul Bibliotecii Județene "Ovid Densușianu".

Cele mai împrumutate au fost dicționarele interactive. "Nu locuim în Beijing, dar dacă locuiți în Deva puteți împrumuta acest dicționar chinez cu imagini care are în datare și un pix inteligent. Dispozitivul recunoaște orice cuvânt în limba română, după care îl traduce în limba chineză”, spune Raluca Popa, reporter Digi24 Timişoara.

Cine a vrut să aprofundeze limba chineză s-a putut înscrie la cursurile gratuite organizate în cadrul bibliotecii. O tânără de 28 de ani din provincia Shan Dong din China îi învață zilnic pe locuitorii din Deva limba vorbită de peste un miliard de asiatici.

”Cursanții de anul întâi citesc mai multe, adică, câteva, în jur de 20 sau 30 de caractere chinezești și au zis că e ușor, deci nu e grea”, a declarat Sun Baiafang, profesor de limba chineză.

Pasiunea pentru cultura chineză a adus la un loc oameni de toate vârstele, care, săptămânal, își fac timp două ore pentru a învăța expresii noi:
- Ce ați învățat până acum? ”Cum te cheamă, să salutăm, să spunem mulțumesc, fructe, legume, băuturi, mâncăruri”,
”Dacă ne gândim că din șapte oameni de pe glob, doi vorbesc în linii mari chineza, este totuşi o limbă de foarte largă circulație. Este o cultură interesantă, care mă interesează și chiar mă pasionează”,
”Am zis că e bine să îmi exersez mintea, să pot să comunic și în alte limbi, sau măcar să înțeleg”.

Cursanții care susțin un examen la finalul unui nivel primesc și diplome recunoscute internaţional, care îi pot ajuta și la angajare. În județul Hunedoara există mai multe firme cu capital chinezesc. În plus, oraşul Deva este înfrăţit cu Yangcheng, din China, iar oraşul Hunedoara este înfrăţit cu Kaihua.

Chineza, predată gratis arădenilor. Numărul celor care vor să înveţe limba a ajuns la 150

Reporter: Raluca Popa
Operator: Adrian Ionescu
Editor web: Călin Țenche

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri