Cimitirele din Timişoara sunt arhipline. Plan pentru un cimitir computerizat 

Data publicării:
cimitir prima

Primul cimitir computerizat din Timişoara va fi construit pe strada Ovidiu Balea. Municipalitatea are deja de terenul necesar şi aşteaptă o rectificare de buget ca să demareze proiectul. Sistemul electronic presupune crearea unei baze de date care va conţine toate informaţiile referitoare la cimitir. Astfel, dacă cineva accesează această bază de date va putea afla câte locuri libere sunt în cimitir, unde sunt ele amplasate, dacă taxa de concesionare a locurilor de veci a fost achitată sau în cât timp se va elibera un loc.

Iar amenajarea unui nou cimitir este mai mult decât necesară. Din cele cinci cimitire publice din Timişoara, unul a ajuns deja la capacitate maximă de ocupare, iar în celelalte mai sunt doar câteva locuri libere.

Cimitirul de pe strada Rusu Şirianu, la fel ca celelalte cimitire din Timişoara, are o vechime de aproximativ 150 de ani. Aici nu mai există niciun loc de veci liber. Singurele persoane care mai pot să îşi înmormânteze rudele aici sunt cele care au concesionat un loc de veci în trecut şi care îşi achită taxele anuale de concesionare.

Un loc de veci se concesionează pe 7 ani, iar taxa este 96 de lei. Unii timişoreni, mai norocoşi, au închiriat locuri de veci cu mulţi ani în urmă, alţii le-au moştenit. Dar, cei mai mulţi duc o adevărată luptă ca să prindă un loc în cimtir: „Locul de veci l-am moştenit de la bunicul. Pentru mine este suprapus", „De 9 ani, din 2009", „Nu mai sunt locuri. Şi au am cerut un loc de veci, am o fiică bolnavă, am vrut să îl am să îl îngrădesc".

„Găsirea unui loc într-un cimitir constituie o adevărată aventură. De exemplu, în Calea Şagului mai avem numai șase locuri disponibile", precizează Traian Stoia, viceprimarul Timişoarei.

Noul cimitir, a cărui construcţie va costa aproximativ 300.000 de euro, trebuie deschis în următorii doi ani. Autorităţile promit că va îndeplini toate standardele europene. În prezent, niciun cimitir din Timişoara nu oferă spaţii specifice pentru înmormântări pentru mai multe religii, lucru impus de o directivă a Uniunii.

reporter: Caterina Ledrer
operator: Adrian Hrişcu
editor web: Călin Țenche

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri