Cinematograf de stat, readus la viață. Peste 130.000 de euro vor fi investiţi la Gottlob

Data publicării:
cinema

Ecranizări ale unor opere celebre, pelicule de Sergiu Nicolaescu, filme cu cowboy sau comedii. De toate se bucurau zilnic sutele de spectatori care treceau pragul cinematografului de la Gottlob. Se întâmpla în urmă cu un sfert de secol, dar în mintea celor care au lucrat în vechea sală de cinema amintirile sunt la fel de vii.

Mircea Bara a fost administratorul cinematografului. Nici acum nu înţelege de ce spaţiul a fost închis: ”Erau filme foarte bune. Săptămâna ce vine nu mai știam cum îi spune. Atâtea erau în capul meu. Veneau 200-300 de elevi. De exemplu, astăzi vindeam pentru mâine cu locuri”.

Cu aceeași melancolie privesc și alți locuitori cinematograful în care au rulat inclusiv filmele anilor '60: ”Filmul meu preferat era O noapte pe Titanic, cel mai mult. Vagabondul, al doilea, O floare și doi grădinari, filme indiene. Vedeam un film și de trei-patru ori”, ”Persoana care se ocupa cu întreținerea acestui cinematograf și derularea filmelor era un prieten de-al nostru și el lucra pe afară, cosea iarba în față și noi eram singuri în cinematograf și ne uitam la desene, Cartea junglei”.

După 1989, cinematograful din comună a fost lăsat în paragină. A trecut din administrația RADEF în proprietatea autorităţilor locale, iar de atunci nu s-a mai făcut nicio investiție. Nu a fost singura sală de cinema abandonată. În ţară, alte 800 de cinematografe au fost vândute, iar unele au ajuns baruri sau cazinouri.

”La nivel național, au cam dispărut, au ajuns în ruină și cele mai multe s-au transformat în cazinouri, birturi comunale. Au dispărut”, afirmă Lucian Mircu, reprezentant al Asociației Marele Ecran.

Acum, după 25 de ani, în cinematograful comunal din Gottlob se fac lucrări de reabilitare. Fondurile europene vor salva clădirea de la ruină. Peste 130.000 de euro vor fi investiţi. Cinematograful va fi dotat cu un ecran LED, dar va păstra și vechiul proiector cu peliculă cinematografică. Iar aici vor rula săptămânal filme artistice, dar și filme documentare pentru aproximativ 200 de cinefili.

”Suntem singurul cinematograf din mediul rural din România care se reabilitează. Nu am fost de acord nici eu din Consiliul Local, nici nimeni să facem buticuri sau tot felul de restaurante sau discoteci. Trebuia ceva pentru cultură”, ne-a declarat Gheorghe Nastor, primarul comunei Gottlob.

Înainte de Revoluţie, în România existau 874 de cinematografe administrate de RADEF. În Timiş erau 227 dintre ele.

Reporter: Corina Sfia
Operator: Viorel Jiva
Editor web: Călin Țenche

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri