Cinematograful din Caransebeș, readus la viață

Data publicării:
cinematograf reabilitat

În ultimii 20 de ani aici nu s-au proiectat filme, nu s-au făcut reparaţii şi nici investiţii. În ultimii ani, autorităţile locale au întocmit 4 proiecte pe care le-au trimis Ministerului Culturii  în vederea redeschiderii cinemaului. Niciun ban nu a ajuns în Caraş-Severin. În aceste condiții, Primăria Caransebeș a cerut să preia imobilul, anul acesta a şi alocat fonduri pentru reabilitare, 500.000 de lei, iar, la iarnă, cărăşenii vor putea să se bucure din nou de filme proiectate pe marele ecran al unuia dintre primele cinematografe din România.

Cinematograful din Caransebeş a fost ridicat în anul 1912 şi şi-a început povestea sub numele de Cinema Luna. Comuniştii insa i-au schimbat titulatura în Tineretului. De la începutul secolului al XX-lea mii de pelicule au curs pe marele ecran de aici. Asta până în anii 90, când vizionările au luat sfârşit. Cărăşenii îşi aduc aminte şi acum de duminicile petrecute în sala de cinematograf. 

Acum, doar draperia grea si prafuita de la intrare sau afișele vechi mai amintesc de locul unde se proiectau filme. 

„Pe acest ecran nu a mai fost proiectat niciun film din 1996. Şi tot de atunci clădirea cinematografului din Caransebeşl a fost lăsată pradă degradării. Iată că acum, după 20 de ani, o parte a istoriei cinematografiei româneşti este readusă la viaţă”, Caterina Ledrer, Digi24 Timișoara.

Cinematograful va primi o faţă complet nouă şi va reveni denumirea de Cinema Luna. De la faţadă, scaune, ecran şi sistem de sunet, proiecţie şi lumini, totul va fi înlocuit. 

„Va fi un amfiteatru în tribună, ca la stadion, continuând unghiul pe care îl are balconul”.

Mai mult, chiar din această iarnă cărăşenii vor putea viziona şi filme 3D 

„Cei care vor face proiecţiile cinematografice au fost miraţi de maiestruozitatea sălii noastre, chiar dacă a fost construită în 1912, de mărimea ecranului, şi mi-au spus că în ţară mai sunt două săli care permit acest lucru din cele vechi”, Ioan Cojocariu, directorul Casei de Cultură Caransebeş  

Drumul până aici a fost unul anevoios. Autorităţile locale au preluat sala în 2011 de la Regia Autonomă de Distribuție și Exploatare a Filmelor. De atunci, edilii  au tot încercat să convingă Ministerul Culturii să renoveze cinematograful, mai ales că imobilul este şi monument istoric. Fără succes! Aşa că l-au preluat.

„Au fost patru încercări, dar cu acelaşi proiect iniţial în sensul în care promisiunile erau mari, dar fie se schimbau miniştri, fie se schimba Guvernul. Şi de fiecare dată procedura a fost reluată dar fără o finalitate efectivă de a finanţa din bugetul statului reabilitatarea cinematografului Tineretului din Caransebeş”, Marcel Vela, primarul orașului.

Consiiul Local a aprobat, a hotărât printro rectificare bugetară alocarea sumei de 500.000 de lei pentru reabilitarea imobilului. 

În aceeaşi situaţie se află alte zeci de cinematogtafe vechi din ţară. În Timişoara şi Oradea, din cele 8 câte existau înainte de 1990 în fiecare oraş, nu mai funcţionează niciunul. În Cluj-Napoca, din cele 5 săli de cinema mai primesc spectatori doar două. 


Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri