Clădirea primăriei, câştigul Mitropoliei 

Data publicării:
icon scoala ortodoxa 190914


Potrivit conducerii şcolii, taxele nu sunt achitate pentru educaţia propriu-zisă, ci pentru activităţile extraşcolare de care au parte micuţii. Niciun părinte nu este scutit de la plată.

Adela Panait, directorul şcolii ortodoxe din Timişoara, ne-a declarat: "Taxa pentru şcoală este o taxă care se plăteşte pentru mesele copiilor şi pentru serviciile de după-amiază, pentru profesorii cu care fac ei temele, pentru cluburile pe care le organizăm noi după-amiază".

Clădirea şcolii şi cea a grădiniţei, împreună cu terenul de sport, cu o suprafaţă de aproape 8.000 de metri pătraţi, a fost dată în folosinţa Mitropoliei Banatului în mod gratuit pe o perioadă de patru ani, de Consiliul Local. Părinţii celor 160 de copii care învaţă la grădiniţa şi la şcoala ortodoxă plătesc taxe de 7.000, respectiv 6.000 de lei, pentru cele 10 luni cât are anul şcolar. Un calcul simplu arată că instituţia câştigă un milion de lei din taxe. Asta, în condiţiile în care Mitropolia Banatului nu plăteşte niciun leu chirie municipalităţii. 

Un consilier local este cel care a propus ca spaţiul să fie cedat Mitropoliei, iar proiectul iniţiat a fost votat în plen.

"Învăţământul este gratuit, ca atare, pe acest principiu am acordat fosta şcoală generală 9 gratuit. Este o şcoală de stat, este o şcoală publică, dpar că este o şcoală ortodoxă. Este acreditată de ministerul de resort, de Inspectoratul Şcolar, este o şcoală gratuită", spune Radu Ţoancă, consilier local PSD.

Alesul local este contrazis de reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Timiş. Unitatea nu este de stat şi nici măcar nu este acreditată.

"Ea face parte din învăţământul privat. Are învăţământ privat, grădiniţă, respectiv o clasă de învăţământ gimnazial, o clasă de a V-a. Sunt autorizaţi să funcţioneze în sistemul privat, urmând probabil să întreprindă toate demersurile pentru a obţine, pe viitor, o acreditare", a declarat Aura Danielescu, inspectorul şcolar general al judeţului Timiş.

Şi, în timp ce Mitropolia Banatului nu plăteşte niciun leu chirie, Primăria Timişoara achită în fiecare lună 154.000 de lei pentru ca alte şcoli, de stat, să îşi desfăşoare activitatea în clădiri retrocedate.

Nicolae Robu, primarul Timişoarei: "Am vrut să mutăm acolo Colegiul de Vest. Înainte, administraţia Ciuhandu a vrut să mute acolo Liceul de Arte Plastice. Nicio unitate şcolară, mă refer la profesori, la conducerile şcolilor, mă refer la copii, părinţi... nicio unitate şcolară nu a avut interes pentru acea clădire".

Anul acesta, Mitropolia Banatului a mai primit de la Primăria Timişoara un spaţiu unde va deschide un magazin de obiecte de cult. Suprafaţa este de 180 de metri pătraţi şi va putea fi administrată gratuit pe o perioadă de cinci ani.



Reporter: Caterina Ledrer
Operator: George Ştefăniţă
Editor Web: Răzvan Bulacu 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri