Comerț ilegal, autorități resemnate

Data publicării:
comert ilegal

Deși nu au autorizație de funcționare, vânzătorii se poziționează în apropiere de cele mai frecventate parcuri din Timișoara, iar părinții cumpără de la tarabe dulciuri, vată pe băț, langoși sau chiar mere caramelizate, fără să știe la ce riscuri își expun copii.  La așa-zisul loc de muncă i-au găsit și reporterii Digi 24, unde oamenii vindeau relaxați, pentru că, spun ei, nimeni nu le  poate face nimic.

Discuție reporter-comerciant (cu camera ascunsă):

„[Aveți autorizaţie de funcţionare aici?] Am, da. [Putem să o vedem?] Nu. Nu. Nu e la mine. [Păi și dacă v-o cere cineva, cum o prezențați?] Dacă nu îi prezint, îmi dă amendă. [Amenzile de la Poliția Locală le plătiți?] Nu le plătesc. [Nu pot să vă facă nimic?] Nu pot să îmi facă nimic”.

Acest bărbat și-a așezat liniștit marfa pe masă în apropierea Parcului Copiilor din Timișoara, în așteptarea clienților. De această dată, majoritatea produselor sale sunt ambalate, însă omul recunoaște că, împreună cu familia sa, vinde diverse produse.

Discuția continuă:

„Am și mere din alea pe băț. Le fac eu, știu ce pun în ele. [Cum le faceți?] Cu zahăr. [Și vată pe băț vindeți?] Da. Acum nu vând eu, că mi-e mașina stricată. Un văr de-al meu vinde. [Unde vinde?] De obicei vinde aici în parc. [Dumneavoastră aveți și pe strada Romulus, rulota?] Nu. E un neam de-al meu, dar n-am eu treabă cu el”. 

Mai exact, în apropierea unui liceu cu profil economic, există și acum rulota unde o rudă de-a comerciantului vindea langoși.  Produsele erau îndoielnice, susțin vechii clienți.

„Erau foarte ...pfff.. grețoase, rele, unse. Am luat trei langoși și după-masă mi-a fost rău”, spune un timișorean.

„Am cumpărat de mai multe ori, dar erau foarte uleioase.  Cu mâinile murdare umblau cu ele, nu mi s-au părut în totalitate ok. Este un domn mai în vârstă care vinde singur. Nici bon fiscal, nimic nu dă”, povestește un alt timișorean.

„În schimbul unui leu, clienții care cumpărau de la această rulotă primeau un langoș, însă fără garanția respectării unor norme de igienă. Comercianții nu dețineau niciu un fel de autorizație, motiv pentru care doar în acest an au fost amendați de peste 200 de ori” - Raluca Popa, reporter Digi24 Timișoara.

„Nefiind verificați, autorizați, nu se știe dacă ei respectă modul de folosire conform cu normele igienice ... de așa manieră încât persoanele care consumă să nu sufere îmbolnăviri, afecțiuni digestive sau toxiinfecții alimentare”, explică Dana Șpac – purtătorul de cuvânt al Direcției de Sănătate Publică Timiș.

Doar în 2015, Poliția Locală a municipiului Timișoara a amendat familia de comercianți de 210 ori, iar cuantumul amenzilor aplicate se ridică la 150 000 lei. Sutele de procese verbale nu au fost, însă, suficiente pentru ridicarea rulotei.

„Evident că s-au făcut aceste demersuri, pentru că trebuie să parcurgem pașii legali, nu putem să punem sigiliu fără nicio bază legală și să închidem rulota”, precizează Dana Seracin – purtătorul de cuvânt al Poliției Locale.

Întoarcerea acestor bani la bugetul local este datoria Direcției Fiscale a Primăriei Timișoara. În cazul în care o persoană fizică nu își achită amenzile, autoritățile pot solicita executarea silită a acesteia prin proprirea veniturilor, sechestrul și valorificarea bunurilor, dacă acestea există. Autoritățile mai pot cere instanței, tranformarea amenzilor în muncă în folosul comunității, protrivit OUG 02/2001.

„Parțial din amenzile astea, în ceea ce privește acest contribuabil, am realizat prin proprire, este una dintre metodele de executare silită. Nu suntem în situația de a trece la muncă în folosul comunității, având în vedere că aici avem deja proprire”, spune și Adrian Bodo – Șeful Direcției Fiscale a Primăriei Timișoara.

În Timișoara există mii de situații de insolvabilitate, în care acești bani nu ajung înapoi la bugetul local niciodată. În ultimii cinci ani Direcția Fiscală a Primăriei Timișoara s-a confruntat cu  peste 2000 de astfel de cazuri, iar, în ultimii trei ani, s-au făcut aproximativ 4500 dosare pentru înlocuirea amenzii cu munca în folosul comunității.

Reporter: Raluca Popa

Operator: George Ștefăniță

 


Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri