Competențele digitale, un fleac pentru „Generația Facebook"

Data publicării:
evaluare prima

”Aveți foaia de examen. Să fie completată cu numele, prenumele, inițiala tatălui, centrul de examen, localitatea” - Până pe 20 iunie, elevii de clasa a XII-a din Timișoara susțin cea de-a treia probă a Bacalaureatului, cea de evaluare a competenţelor digitale. Cei mai mulţi tineri au admis că, dintre toate probele examenului de maturitate, aceasta reprezintă punctual lor forte: ”În ziua de azi, cred că oricine știe. Noi suntem generația Facebook, mai nou”, - Câte ore stai tu, de exemplu, pe calculator? ”Două. Cam așa. Mai ales că acum e vară și nu am timp”, - Partea de internet cu ți s-a părut? ”Ușoară, cea mai ușoară. Toți cunoaștem internetul și e ușoară. Pe zi maxim o oră, chiar nu sunt fascinată de calculator, laptop, de când cu telefonul”, - Ar fi trebuit o probă pe telefon? ”Da, sigur ne-am fi descurcat super”.

”După asta vom avea cerințe care nu au legătură cu internetul. Toată lumea e lămurită, da?” - Elevii au ieșit relaxați de la proba de examen. Nici nu este de mirare, având în vedere că, odată ce te prezinți la examen, este practic imposibil să nu promovezi: ”Nu e problemă. Oricum se poate trece, eu nu înțeleg asta, trecem cu prezența, dar ne pune să venim. Nu există posibilitatea. Dacă ne-am prezentat, o luăm, din oficiu”.

În funcţie de cum se descurcă, elevii sunt încadraţi la nivel de începător, mediu, avansat sau experimentat. ”Nu pot să pice această probă doar că, dacă nu obțin minim 11 puncte, nu li se scrie pe certificat niciun nivel de competență. Presupune parcurgerea unor fișiere de tip Office, adică prelucrarea fișierelor Word, Power Point, Excel, Acces, pagini web”, afirmă Ariana Roșca - profesor de informatică la Colegiul Economic F.S. Nitti.

Proba este obligatorie, indiferent de profilul liceului sau de specializare. Elevii au la dispoziție 90 de minute ca să arate că ştiu să utilizeze computerul şi să organizeze fişierele, să editeze texte, dar și să identifice componentele hardware şi software ale unui calculator.

Următoarele probe ale examenului de Bacalaureat se desfăşoară pe 23 iunie, când are loc evaluarea competenţelor lingvistice într-o limbă străină, urmând ca pe 30 iunie să înceapă şi probele scrise.

reporter: Raluca Popa
operator: Viorel Jiva
editor web: Călin Țenche

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri