Competiție de 1 milion de euro între școli

Data publicării:
icon competitie de 1 mil euro 160914

Mediile generale ale elevilor, mediile obținute la examenele naționale, mediile de intrare la liceu, dar și rezultatele olimpicilor, pot aduce în acest an școlar o sumă consistentă pentru unitatea de învățământ care iese în evidență prin performanţă. Iar liceele aflate anual pe primele locuri în top au șanse reale ca să primească premiul de 1 milion de euo pus la bătaie de Primăria Timișoara. La Colegiul Național C.D Loga, de exemplu, ultima medie de intrare în acest an școlar a fost 8,88, iar la Bacalaureat 98,11% dintre elevi au luat nota de promovare.

"Raportându-mă la notele pe care le-au avut la sfârșitul anului școlar pot să vă spun că mai bine de 40% dintre aceștia au avut peste 9 media generală. În competiții avem zeci de copii la etapa județeană, un număr variabil la etapa națională și, în fiecare an din ultimii doi-trei ani, avem cel puțin unul, doi sau trei olimpici internaționali", a declarat Mariea Ștefan, directorul Colegiului Național "C.D. Loga" din Timișoara.

Însă liceele cu rezultate mai modeste se gândesc de două ori înainte să își facă speranțe pentru o recompensă. La Liceul Tehnic Electrotimiș, de exemplu, din cei 331 de elevi înscriși, cei care termină anul școlar cu nota 8 pot fi numărați pe degete. Conducerea unități de învățământ este de părere că organizarea competiției trebuie să ia în calcul și efortul elevilor care nu au permormanţe mari la învăţătură.

"Atunci când ei acced la liceu cu medii care încep la 3, la 4, e destul de greu să vorbim de perfomanță sau de rezultate atât de grozave. Dacă se face un raport între rezultatul final, pornind de la rezultatul inițial, sau vizavi de rezultatul inițial, s-ar putea să fie mai bune rezultatele noastre față de liceele de mare renume", spune Adriana Anton, directrorul Liceului Tehnic Electrotimiș

Chiar și profesorii recunosc că este mult mai dificil de lucrat cu unii elevi. "Le place fizica, caut în fiecare oră să îi atrag și să mă cobor până la nivelul lor și să îi aduc până unde se poat. Prin muncă perseverentă se pot ridica la nivel, dar totuși se văd diferențele unde liceele care au medii de intrare mai mari decât la noi", explică Florica Filip, profesor de fizică în cadrul Liceului Tehnic Electrotimiș.

Cu toate acestea bursele ar fi motivante pentru mulți dintre liceeni, iar fiecare școală are nevoie de îmbunătățiri."Premiul final ar fi de 1 milion de euro. Desigur, 1 milion de euro care se transformă în lucrări, dotări pentru școală și prime pentru profesori, pentru că și ei trebuie motivați și este o formă de a încerca să încurajăm performanța la nivelul învățământului timișorean", a declarat viceprimarul Timișoarei, Dan Diaconu.

Anunțul demarării competiției a fost făcut la festivitatea de deschidere a noului an şcolar. Reprezentanții municipalității susțin că este pentru prima dată când o autoritate locală organizează un astfel de concurs.

Reporter: Raluca Popa
Operator: Tibor Alasu
Editor Web: Răzvan Bulacu 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri