Comuna berzelor. În Biled există chiar un responsabil cu viața acestor păsări 

Data publicării:
berze

”Să vedem câte erau în trecut alegeți un an. Păi spuneți un an la întâmplare, 1972 au fost 15 cuiburi cu 45 de berze, atunci vă dau 1976 - 14 cuiburi 33 de berze”.

Funcția de bărzar e o tradiție în comuna Biled încă din anul 1972. De atunci fiecare mișcare a înaripatelor e monitorizată și notată într-un registru. Doamna Angelica a prins dragoste de berze pe când era la grădiniță, așa că acum ea ocupă postul de bărzar.

”Seara vin la cuib și atunci facem două, trei ture pe lângă cuiburi și le numărăm. Avem locațiile cu fiecare barză unde are cuibul, câte am găsit în fiecare cuib, trei, patru, una”, ne-a declarat Angelica Indrei.

Oamenii din Biled așteaptă în fiecare an venirea berzelor, și e mândrie mare când o barză își face cuib pe suporții montați în dreptul casei lor:
”Îi frumos când vine, fără păsări nu se poate”,
”Nouă ne plac, ne-am obișnuit, fiica mea în fiecare dimineață când o duc la grădiniță le face cu mâna”,
”Sunt la fiecare colț sunt și vedeți câte cuiburi sunt”.

”Cu greu găsești în comuna Biled un stâlp de electricitate pe care să nu fie așezat un cuib de barză. În această intersecție, de exemplu se află, unul, două, trei, patru cuiburi”, ne-a precizat Vlad Ungar, reporter Digi24 Timișoara.

Pe stălpii de electricitate din comună, oamenii au montat suporți din metal pentru ca înaripatele să își poată construi cuiburile în voie. Locuitorii din Biled nici nu mai concep viața fără berze.

”La început când le-am numărat aveam 14 cuiburi, acum avem 53, 70 de suporți. Găsind suflete bune și oameni care nu le alungă suntem fericiți, și noi și berzele. Noi suntem bucuroși suntem alături de berze”, ne-a declarat Marin Indrei, viceprimarul comunei Biled.

În România există mai puțin de cinci mii de cuiburi de berze.

Berzele din Schitu Golești încearcă să-și facă, pe același stâlp, un cuib nou 

Reporter: Vlad Ungar
Operator: George Ștefăniță
Editor web: Călin Țenche

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri