Comună rămasă fără dispensar

Data publicării:
comuna fara dispensar

După ce şi-a achitat ultima rată, a pus lacătul pe uşă şi dus a fost. Şi, în timp ce administraţia locală încearcă să amenajeze un spaţiu în cadrul Căminului Cultural, se loveşte de o altă problemă. Niciun medic nu vrea să se mute în comună.

Dispensarul aparţine medicului care a practicat aici timp de 10 ani. În 2007, prin ordonanţa de urgenţă a Guvernului 110, a cumpărat imobilul cu tot cu grădină. Pentru 1.400 de metri pătraţi a achitat mai puţin de 9.000 de euro. În luna octombrie 2015, a pătit ultima rată, iar luna următoare a plecat. În locul său a venit, provizoriu, un alt medic pentru a trata oamenii. Acesta s-a întors, însă, la cabinetul său dintr-o altă comună.

„Au trecut două luni când uşa dispensarului din comuna Caraşova stă închisă şi niciun medic nu vine pentru a consulta populaţia. Mai mult, aparatura medicală, care a aparţinut doctorului care activa aici, stă nefolosită în dispensar” - Caterina Ledrer, reporter Digi24 Timișoara.

Acum, cei 3.200 de locuitori sunt nevoiţi să meargă 15 kilometri până la Reşiţa, de fiecare dată când starea lor de sănătate se agravează.

După ce au vândut dispensarul ne-au băgat cuţitul în os. La toată comunitatea, la toate cele trei sate care aparţineam de dispensar. Noi suntem morţi”.

„Ne-o lăsat oameni bătrâni. Cazurile nu avem de familie doctor. Asta e bătaie de joc”.

„Am rămas fără doctor şi asta e. [Şi ce faceţi dacă aveţi nevoie de reţete?] Mergem la Reşiţa. Numai la Reşiţa, nu avem unde”.

„Noi ne-am gândit să amenajăm un spaţiu pe care să-l punem la dispozişia unui medic care ar fi interesat să vină la noi să practice medicina de familie. Spaţiul care ar fi disponibil ar fi la Căminul Cultural, undeva la parter”, explică Petru Neagu, viceprimarul comunei Caraşova.

Problema este că, de la începutul anului, de când se semnează contractele cu Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate, niciun medic nu a solicitat punct de lucru în Caraşova.

„Ulterior am aflat că medicul a plecat undeva în Polonia, la un curs. [Să înţeleg că niciun medic nu a cerut contractare pentru Caraşova?] Nu. Din câte am înţeles noi, el a cumpărat cabinetul. Este o problemă a comunităţii”, admite Carmen Ghitara, purtătorul de cuvânt al CJAS Caraş-Severin.

În aceste condiţii, singura variantă ce le rămâne locuitorilor din comuna Craşova este să se înscrie pe listele unor medici de familie din localităţile învecinate.

Reporter: Caterina Ledrer

Operator: Adrian Ionescu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri