Consiliere astăzi pentru jobul de mâine. Tinerii trec prin teste de personalitate sau ore de pregătire 

Data publicării:
consiliere prima

”Pentru studentul care tocmai a fost la activitatea de consiliere specifică, putem observa că dimensiunea activism înregistrează un scor de 96 din 100 de puncte, ceea ce înseamnă că este o persoană foarte dinamică”.  Fiecare student iese de pe ușa consilierului cu un raport în format electronic de 58 de pagini. În funcție de răspunsurile date la întrebările testelor de personalitate, calculatorul îi sugerează peste 20 de opțiuni de meserii pentru care studentul are calitățile necesare.

În final, testul îți arată dacă ești apt pentru a fi avocat, consilier vânzări, pilot sau chiar lider de echipă. La consilierea în carieră a participat și Marius Viciriuc, în prezent student al Facultății de Comunicare și Relații publice: ””În urma acestor teste mi-au fost sugerate joburi precum cele de conducere, management și așa mai departe. Aș vrea un job intr-un domeniu palpitant, să nu fie plictisitor și sa ai parte de acțiune. În mare parte mi-a consolidat increderea in mine si astea mi-a plăcut”.

Consilierea a avut același efect și asupra altor studenți din cei aproape 1.000 înscriși în proiect. ”M-a ajutat, în sensul că mi-a făcut mai clar cum trebuie să îmi stabilesc anumite obiective. Îmi spunea acolo că aș fi un lider foarte bună, iar eu sunt puțin neîncrezătoare, dar acum cred că mi s-ar potrivi”, sună altă opinie.

Nevoia de consiliere a studenților apare atunci când ne uităm la gradul scăzut de angajabilitate atunci când îți termină studiile și începem să ne punem întrebări referitoare la calitatea actului didactic, la calitatea alegerii unui master ulterior și atunci ne-am prins că trebuie să încercăm să le spunem cum este piața forței de muncă după ce termină studiile și ce anume trebuie să facă pentru a deveni mai angajabili”, spune Vlad Petcu, manager operațional de proiect.

Un proiect asemănător care are la bază consilierea și pregătirea elevilor a fost câștigat și de Inspectoratul Școlar Județean. 2.100 de elevi din Timiș cu rezultate mai slabe la învățătură fac meditații gratuite la materiile susținute la examenele naționale. Pe lângă orele suplimentare sunt și consiliați.

”Activitatea de consiliere are drept scop mobilizarea elevului de a învăța și de a găsi forșa necesară de a depăși efortul de a promova examenul de Bacalaureat. Sunt elevi care se consideră invapabili să facă față sarcinilor. Altii sunt pur și simplu sunt demobilizați”, ne-a declarat Cornel Petroman, inspector școlar general adjunct la ISJ Timiș.

Cât despre banii veniți de la stat pentru educație, cifrele nu sunt deloc îmbucurătoare. Un raport al Comisiei Europene arată că în perioada 2007 - 2012, România a redus cu 40% investiţiile în educaţie. Țara noastră este statul membru al Uniunii care a înregistrat cea mai mare scădere, fiind urmată de Ungaria cu 30 de procente, Marea Britanie, Letonia, Grecia, Italia, dar şi Portugalia cu aproximativ 20 la sută.

Reporter: Raluca Popa
Operator: Mihai Pop
Editor web: Călin Țenche

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri