Copacul high-tech, ţinta vandalilor

Data publicării:
copac hightec

Din 2014, de când a fost montat, autorităţile locale se plâng că lunar aproape toate cablurile trebuie schimbate. Încărcătoarele sunt mereu furate sau deteriorate. Deşi au existat sesizări făcute la Poliţia Locală, nimeni nu a fost prins asupra faptului. 

„Acest cablu a fost smuls din mufă. El a fost înodat aşa şi pus într-un tub de plastic cu silicon, să... în încercarea de a restricţiona accesul la cablu. Şi l-au smuls de tot şi mi l-au lăsat pe bancă”, explică dezvoltatorul proiectului.

Rupte, smulse de la sursă sau chiar arse şi  apoi aruncate într-un colţ din parc – aceasta este soarta celor 16 încărcătoare, care aparţin copacului inteligent. Lunar, toate cablurile sunt schimbate cu altele noi.

„Până acum au fost înlocuite de 17 ori încărcătoarele, am fost puşi în situaţia asta deoarece au fost vandalizate, au fost smulse. Neavând încotro, pemtru a putea funcţiona trebuie să îl schimbăm”, spune Adrian Bere, directorul Direcţiei de Mediu, Primăria Timişoara.

Setul de cabluri speciale folosite la instalaţia high-tech este comandat din Serbia şi costă 80 de euro. Dezvoltatorii proiectului „Copacul Inteligent” sunt cei care se ocupă de mentenanţa încărcătoarelor si spun că au încercat, de-a lungul timpului, mai multe metode prin care să-i împiedice pe răufăcători să distrugă încărcătoarele.

„Am încercat mai multe metode, am încercat să le punem într-un tub de plastic, să îl umplem cu silicon, să nu mai poată să ajungă la mufe, dar dupaia ne-am dat seama că mai degrabă deteriorează strict mufa de încărcare şi atunci ne facem mai mult de lucru”, precizează Bogdan Bontilă, dezvoltator proiect.

Oamenii care se folosesc cu adevărat de încărcătoarele copacului high-tech condamnă acţiunile vandalilor. 

„Este un gest de incivilizaţie din partea lor, adică mi se pare nenatural să faci asta”, spune un timișorean.

„Lumea e atât de necivilizată, încât singura variantă ar fi ca un poliţist local să stea să îl păzească permanent, astfel nu cred că ar avea şanse să scapeîn timp”, adaugă un altul.

„Măsuri? Nu putem! Spiritul civic depinde de fiecare şi de educaţia pe care o primeşte”, este de părere un alt timișorean.

Acţiunile de vandalism au fost sesizate Poliţiei Locale din Timişoara, însă nimeni nu a fost prins. 

„Până la ora actuală nu au fost depistate persoane care să fie prinse în timp ce sustrageau astfel de echipamente din Parcul Copiilor, dar atragem atenţia că distrugerea sau furtul unor astfel de echipamente constituie infracţiune, iar persoanele care comit astfel de fapte pot risca dosar penal, ceea ce zicem noi este destul de grav”, a declarat Daniela Seracin, purtătorul de cuvânt al Poliţiei Locale Timişoara.

Dacă situația nu va fi rezolvată, dezvoltatorii copacului inteligient se gândesc să reducă numărul cablurilor şi să instaleze încărcătoare de telefon wireless. Instalaţia high tech din Parcul Copiilor costă aproximativ 22.000 de euro şi a fost cumpărată cu bani de la bugetul local. Copacul este high-tech o premieră pentru România, iar astfel de dispozitive mai există doar în Bosnia și Serbia.

Reporter: Mihaela Crețu

Operator: Mihai Pop

AMBIANŢĂ: 02:18:16 Acest cablu a fost smuls din mufă. El a fost înodat aşa şi pus într-un tub de plastic cu silicon, să... în încercarea de a restricţiona accesul la cablu. Şi l-au smuls de tot şi mi l-au lăsat pe bancă. 02:18:44

 

Rupte, smulse de la sursă sau chiar arse şi  apoi aruncate într-un colţ din parc – aceasta este soarta celor 16 încărcătoare, care aparţin copacului inteligent. Lunar, toate cablurile sunt schimbate cu altele noi.

 

SINCRON: Adrian Bere  directorul Direcţiei de Mediu, Primăria Timişoara

02:09:48 Până acum au fost înlocuite de 17 ori încărcătoarele, am fost puşi în situaţia asta deoarece au fost vandalizate, au fost smulse. Neavând încotro, pemtru a putea funcţiona trebuie să îl schimbăm 02:10:10

 

Setul de cabluri speciale folosite la instalaţia high-tech este comandat din Serbia şi costă 80 de euro. Dezvoltatorii proiectului „Copacul Inteligent” sunt cei care se ocupă de mentenanţa încărcătoarelor si spun că au încercat, de-a lungul timpului, mai multe metode prin care să-i împiedice pe răufăcători să distrugă încărcătoarele.

 

SINCRON: Bogdan Bontilă dezvoltator proiect     02:15:15 Am încercat mai multe metode, am încercat să le punem într-un 02:15:18 MUSCĂ 02:15:23 într-un tub de plastic, să îl umplem cu silicon, să nu mai poată să ajungă la mufe, dar dupaia ne-am dat seama că mai degrabă deteriorează strict mufa de încărcare şi atunci ne facem mai mult de lucru 12:15:39

 

Oamenii care se folosesc cu adevărat de încărcătoarele copacului high-tech condamnă acţiunile vandalilor.

 

VOX: 02:19:22 Este un gest de incivilizaţie din partea lor, adică  mi se pare inatural să faci asta 02:19:29 

 

VOX:02:20:10  Lumea e atât de necivilizată, încât singura variantă ar fi ca un poliţist local să stea să îl păzească permanent, astfel nu cred că ar avea şanse să scapeîn timp. 02:20:20

 

VOX: 02:22:40 Măsuri? Nu putem! Spiritul civic depinde de fiecarwe şi de educaţia pe care o primeşte. 02:22:48

 

Acţiunile de vandalism au fost sesizate Poliţiei Locale din Timişoara, însă nimeni nu a fost prins.

 

SINCRON: Daniela Seracin  purtătorul de cuvânt al Poliţiei Locale Timişoara

02:24:48 Până la ora actuală nu au fost depistate persoane care să fie prinse în timp ce sustrageau astfel de echipamente din Parcul Copiilor, dar atragem atenţia că distrugerea sau furtul unor astfel de echipamente constituie infracţiune, iar persoanele care comit astfel de fapte pot risca dosar penal, ceea ce zicem noi este destul de grav. 02:25:13

 

Dacă situația nu va fi rezolvată, dezvoltatorii copacului inteligient se gândesc să reducă numărul cablurilor şi să instaleze încărcătoare de telefon wireless. Instalaţia high tech din Parcul Copiilor costă aproximativ 22.000 de euro şi a fost cumpărată cu bani de la bugetul local. Copacul este high-tech o premieră pentru România, iar astfel de dispozitive mai există doar în  Bosnia și Serbia.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Orașul din România de care fuge toată lumea, deși chiriile încep de la 9 lei: "Au zis că nu mai pot sta în...
Digi FM
Florin Negruțiu dezvăluie strategia subtilă a lui Marcel Ciolacu în PSD și politica din spatele alegerilor...
Pro FM
Cât a avut de tras Celine Dion după ziua nunții! "Am mers la doctor. A trebuit să iau antibiotice vreo 3...
Film Now
Ben Stiller spune că a fost terifiat de recenziile îngrozitoare primite în urma lansării filmului „Zoolander...
Adevarul
Scene horror în centrul Londrei. Mai mulți cai plini de sânge și-au aruncat călăreții și au lovit mașini și...
Newsweek
VIDEO 25 de nave rusești staționează în Marea Neagră. Vestea bună: Nu au muniție și drone de atac
Digi FM
Fiica lui Catherine Zeta-Jones, o copie fidelă a mamei sale la 21 de ani. Carys strălucește în rochia mamei...
Digi World
Șase lucruri prin care trece o persoană aflată pe patul de moarte, cu puțin înainte să se stingă. O asistentă...
Digi Animal World
Un aligator a adormit sub un avion al Forțelor Aeriene din Florida. Momentul când reptila este evacuată de pe...
Film Now
Antonio Banderas, impecabil pe covorul roșu la brațul lui Nicole Kimpel. Actorul și iubita lui cu 21 ani mai...