Creditarea pentru faţadele istorice, ilegală. Ministerul Finanţelor spune că primăriile nu pot acorda credite

Data publicării:
creditare prima

Peste 14.000 de clădiri din Timișoara sunt protejate de Legea Monumentelor. Cele mai multe dintre acestea sunt degradate. Ca să le salveze, primaria iniţiase un program prin care dorea refacerea faţadelor acestor imobile. În aceste scop, credita 80% din sumă. Iar proprietarii ar fi trebuit să restituie banii în 10 ani, fără dobândă.

”Noi nu suntem mulțumiți de ceea ce dă primăria pentru că reabilitarea unei clădiri istorice necesită foarte mulți bani. Deci o finanțare foarte mare la care noi, proprietarii, și în special pensionarii, nu ne permitem să plătim cum ne-au dat ei, timp de 10 ani să plătim 80% din valoarea clădirii”, afirmă Angela Codreanu, proprietar.

Programul este oricum blocat, pentru că Ministerul Finanţelor a transmis autorităţilor locale că această creditare nu este legală.

Ministerul Finanţelor nu ne dă dezlegare să dăm drumul banilor pe acest program. Vom încerca să mergem pe ideea de a cofinanţa doar cu o cotă parte, poate mărită faţă de cea pe care am intenţionat să o alocăm în prima nopastră abordare, şi îi vom obliga pe proprietari să îşi reabiliteze”, spune Nicolae Robu, primarul Timişoarei.

Acum, Primăria Timișoara trebuie să găsească o altă soluţie pentru a reabilita clădirile monument istoric din oraş. Autoritățile locale susțin că vor încerca să schimbe chiar și legea, astfel încât să i se permită creditarea proprietarilor.

Reporter: Caterina Ledrer
Operator: Tibi Alasu
Editor web: Călin Țenche

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri