Creșterea caprelor, o afacere păguboasă. Crescătorii sunt nevoiți să își vândă animalele, căci nu obțin profit

Data publicării:
capre

Familia Motorga locuiește în Moșnița Nouă. În 2003 a cumpărat o capră, iar astăzi au peste 100. Cu toate că nu reușeșc să vândă în fiecare lună cei aproximativ 400 de litri de lapte de capră, oamenii nu au renunțat la animale, căci nu privesc creșterea lor drept o afacere.

”Astea le ținem din pasiune, nu le ținem de afacere. Noi nu facem... Suntem pensionari amândoi. Au fost în alte localități. Le-au vândut pentru că au zis că e multă muncă și nu e câștig. Nu are cine să le ia laptele. Nu au ce să facă”, spune Octavian Motorga, crescător de capre.

Oamenii au improvizat un țarc și chiar un sistem de muls lapte ca în Occident, iar în prezent sunt printre puținii care au peste 100 de capre. Motivul pentru care unii nu vor să crească, în număr mare, aceste animale este că laptele de capră se cumpără de procesatori la un preț mic.

”Nu avem niciun procesator în județul Timiș care să proceseze laptele. Noi așteptăm să vină o firmă din Brașov care anul trecut ne-a dat 2 lei și 10 bani, 2 lei și 20 de bani pe litru de lapte. Anul acesta a scăzut la 1,60, 1,70 lei, ceea ce constituie o pierdere pentru producătorul agricol”, ne-a declarat Nicolae Oprea, secretarul Asociației Producătorilor de Cereale și Plante Tehnice și a Crescătorilor de Animale.

”Crescătorilor de capre nu le rămâne decât să își vândă animalele. Site-urile de mica publicitate sunt pline cu anunțuri de acest fel”, precizează Angela Novăcescu, reporter Digi24 Timișoara.

Laptele de capră oferă o serie de beneficii. Are rol antiinflamator, stimulează sistemul imunitar și protejează împotriva cancerului la sân.

”Este, bineînțeles, o recomandare pe care noi o facem, nutriționiștii, despre laptele de capră ca fiind bun, în defavoarea laptelui de vacă”, ne-a transmis Lavinia Bratu, medic nutriționist.

Unul dintre procesatorii de lapte cunoscuți este tocmai în județul Galați, la Tecuci. Zilnic, la fabrică, se procesează o tonă de lapte, iar produsele rezultate ajung până în Spania.

”Anual, undeva la 1000 - 1.500 de litri (n.r de capră), o medie de 80 de litri pe săptămână. Românii nu sunt consumatori de lactate din lapte de capră”, susține Alina Donici, proprietar de fabrică de lactate din Tecuci.

Specialiștii spun că, dacă prețul laptelui de capră se menține redus, fermierii vor ajunge să renunțe, cu toții, la această îndeletnicire.

Reporter: Angela Novăcescu
Operator: Dan Petcu
Editor web: Călin Țenche

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri