Cu frica inundaţiilor de aproape 10 ani. Digul din Gătaia a cedat în 2005 și a fost consolidat în proporţie de 15%

Data publicării:
dig prima

Acest dig este singura protecţie între casele oamenilor şi râul Bârzava. Acesta este digul care s-a rupt în 2005. Atunci, apele s-au revărsat şi au inundat zeci de case. Acum, oamenii prevăzători au adus saci cu nisip pe dig, dar chiar şi aşa, apele au trecut peste şi au inundat câteva curţi.

Mulţi din cei care au pierdut tot la inundaţiile din 2005 au reuşit să-şi reconstruiască locuinţele: ”Nici ultimele inundaţii nu au fost uşoare pe oameni. Unii au pierdut tot ce aveau în grădini”, ”Consolidarea digului ar fi trebuit să pună Gătaia şi satele din jur la adăpost de viituri. Dar, de 10 ani, lucrările de consolidare sunt doar la nivel de promisiune”.

Imediat după inundaţiile din 2005, Administraţia Apelor Române anunţa o investiţie de aproape 15 milioane de lei pentru refacerea digului. În 2011 s-au cheltuit 2,4 milioane. De atunci, nimic...

Până acum, s-au cheltuit aproape 600.000 de lei pentru ridicarea digului din aval şi lărgirea malurilor Bârzavei. Guvernul României mai trebuie să trimită în Banat aproximativ 12 milioane de lei pentru ca digul din amonte de Gătaia să fie consolidat, iar viiturile să nu mai reprezinte un pericol casele oamenilor care locuiesc în zonă.

Reporter: Caterina Ledrer
Operator: Adrian Ionescu
Editor web: Călin Țenche

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri