Cu ochii pe coduri şi râuri. Autorităţile din localităţile timişene Deta şi Moraviţa au stat în alertă toată noaptea

Data publicării:
moravita prima

”Eu sunt de serviciu aici şi, dacă doriţi, în 5 minute vine domnul primar”. Ofiţerul de serviciu din localitatea Deta a stat toată noaptea la post pentru a trage semnalul de alarmă în cazul în care apele răului Bârzava ar fi ameninţat gospodăriile.

Suntem pe poziţie, la orice oră, răspundem la telefon. Fiecare are telefon de serviciu, răspunde fiecare care este din acest comitet”, spune Petru Roman, primarul localităţii Deta.

Mai aproape de cursul apei, zeci de metri cubi de nisip au fost descărcaţi, pentru o posibilă intervenţie, iar oamenii şi utilajele au stat mereu în aşteptare: ”Cu nisip, cu oameni, cu loc de cazare petru cei care ar trebui să... dacă Doamne fereşte să fie sinistraţi, chiar toată lumea este pregătită”.

La Moraviţa răspunde un domn, ”îi spunem Bună seara, suntem de la Digi 24 Timişoara, vrem să ştim cum v-aţi pregătit pentru inundaţii”. La 17 kilometri de Deta, o altă localitate s-a aflat sub cod galben de inundaţii. Borna ce măsura râul Moraviţa a fost urmărită din două în două ore de angajaţii primăriei: ”Circa 15 cm. Uitaţi se vede pe bornă, am avut-o la 36 şi la 34,5. Sloiurile de gheaţă s-u dus. Azi dimineaţă şi ieri dimineaţă am avut sloiuri de gheaţă aici în apropierea podului”.

Iar dacă autorităţile erau pregătite să intervină, unii localnici nici măcar nu ştiau că îi pândeşte pericolul de inundaţie: ”Eu nu am auzit deocamdată. Nu ştiu nimic, acum am ieşit de la serviciu, am văzut că Birdeanca e tulbure şi e mai mare. Dar nu ne-a spus nimeni”, ”Nu m-m pregătit, sincer nici nu am ştiut. Nu am urmărit ştirile”, ”Nici nu ştiam, nu ştiam”, - Cum să ne pregătim? ”Cerem milă de la Dumnezeu”, ”Nu m-am pregătit. Nu m-a pregătit”.

Potrivit informaţiilor transmise de Administraţia Naţională Apele Române, astăzi, până la ora 16, localităţile aflate pe cursul inferior al râului Bârzava se află sub cod portocaliu de inundaţii, iar pentru cursurile inferioare ale râurilor Timiş şi Moraviţa a fost instituit cod galben.

Reporter: Corina Sfia
Operator: Adrian Ionescu
Editor web: Călin Țenche

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri