Culturi întregi distruse în urma inundațiilor. 27 de gospodării din Denta, afectate de apele râului Bârzava

Data publicării:
culturi

După ce au stat două zile cu ochii ațintiți spre digul ce putea ceda dintr-un minut în altul, locuitorii din Denta nu răsuflă nici acum ușurați. Grădinile și terenurile agricole le-au fost compromise în totalitate. Ion Petricaș are 73 de ani, iar din banii de pensie și-a cumpărat semințe pentru legume. A încercat să-și apere munca din ogradă atunci când a văzut că apa se apropie, dar forța apelor a fost peste măsura puterilor sale.

”Pentru a cultiva cartoful acesta am dat 5 milioane pe sămânța de cartof. Acuma se distruge, am rugat, dacă se putea cu o motopompă să se tragă apa, au spus că nu se poate din case eventual să scoatem, din grădina asta nu e atât de important”, afirmă Ion Petricaş.

Sătenii spun că nu mai pot recupera nimic din banii investiţi în culturile de legume şi privesc neputincioși la pagubele inundațiilor. ”Păi, ne-au inundat cartofii, ne-au inundat tot ce avem semănat în grădină. Acum ce să facem, așteptăm să se tragă apa”, spune Ida Petricaș, localnică.

Iar apele au fost nemiloase şi cu culturile vecinilor familiei Petricaş: ”Roșii, uitați cum arată, nu mai avem ce face cu ele”.

Ploile din ultima vreme au distrus culturi întregi în localitatea Denta, aici, de exemplu, întreg lanul de porumb a fost înghițit de râul Bârzava. Mai mult decât atât, aici, apa depășeste chiar și un metru și jumătate înălțime.

Tot ce a fost semănat în primăvară a fost spulberat de scurgerile de apă ale digului: ”Muncă am depus-o din primăvară până acum. În fiecare zi mai udam, mai săpam, dar într-o zi s-a dus tot. Aveam culturi dar, de data asta, s-au dus toate, nu mai avem roșii, nu mai avem nimic, o să trebuiască să ne ducem și noi la magazin. Nu mai avem ce face”, - Cu ce v-ați mai ales după inundație? ”Din grădină, cu nimic”, - Când ați văzut ploile așa mari, v-ați așteptat la o așa pagubă? ”M-am așteptat. Am spus că pot să mai vină ploi, că au mai venit, dar nu chiar așa. Asta e”.

Nu este prima oară când locuitorii comunei Denta sunt loviţi de apele râului Bârzava. În anul 2005, autoritățile au luptat împotriva puhoaielor pe același dig pe care l-au consolidat acum.

Reporter: Corina Sfia
Operator: Dan Șoșdean
Editor web: Călin Țenche

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri