Dacfest, sub semnul lupului. 500 de spectatori au participat la atelierele civile şi militare 

Data publicării:
dacfest

Turiştii au trăit fiecare moment al luptei între gladiatori. Iar bătălia dintre daci şi romani a fost unul dintre cele mai aşteptate momente ale zilei:

”Cu cine ţineţi? Cu dacii sau cu romanii? Cu dacii, ca întotdeauna”,
”Ții cu cineva anume? Cu romanii. În istorie ştii cine a câştigat? Dacii. Nu, romanii. Romanii, dar aici la Dacfest câştigă dacii la sfârşit”.

Pe lângă luptele pe care au fost nevoiţi să le poarte, dacii şi romanii au trăit o viaţă normală. Şi-au confecţionat arme şi podoabe, au bătut monede de care aveau nevoie la tranzacţiile cu sclavi, au ţesut covoare şi au făcut vase de lemn.

”Aici este un denar roman, este o monedă bătută de Roma în anul 107, la aproape un an de la cucerirea Daciei din 106. Și mai avem singura monedă dacică cunoscută, adică cea mai cunoscută, kosonul de aur”,
”Instalaţia e destul de simplă, un mecanism simplu, care roteşte bucata de lemn, acţionez cu pedala, frânghia înfăşurată pe bucata de lemn pe care o prelucrez, legată de cele două beţe elastice şi o rotesc, o dată spre mine, o dată invers”,
”Țes o pătură sau poate o pelerină, să vedem cum o să iasă. Din ce fel de lână? Este lână toarsă manual”, spun participanții.

Spectatorii au putut participa activ la reconstituirea istoriei, prin competiţii de aruncat bolovanul, aruncatul suliţei sau tras cu arcul.

”Un concurs al bărbăţiei, al puterii, al inteligenţei, nu în ultimul rând”, consideră Vladimir Brilinski, administrator Sarmisegetuza Regia.

Pentru războinici în special, mâncarea era unul dintre cele mai importante momente ale zilei. Berbecuţi la proţap, lipie coaptă pe jar sau linte la ceaun erau câteva dintre felurile preferate de mâncare, apreciate şi acum, după 2000 de ani.

”Când avem vreo trei ceaune şi încă două chestii de prăjit, de unde ies aşa mirosurile şi vin ca în desenele animate, de-abia aşteptăm să măncăm, că se prepară nişte chestii super bune”, anunță Andrei Pogăciaş, vicepreşedintele Asociaţiei Terra Dacia Aeterna.

Festivalul Dacfest a ajuns în această toamnă la cea de-a 6-a ediţie. Scopul manifestării este promovarea istoriei antice și a turismului cultural-istoric din judeţul Hunedoara.

Reporter: Andrada Velciov
Operator: Tiberiu Mariş
Editor web: Călin Țenche

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri