Deva, în rândul lumii civilizate

Data publicării:
deva randul lumii


„Toată Deva să fie așa, că îi mai curat în jur, se vede, și astea îs bune aici, că vii cu gunoiul și alegi plasticul, sticla și le pui”, spune un localnic.

„E mai frumos așa, și nu miroase așa, altfel îi, îi mai sănătos, mai igienic”, admite un alt devean.

„[Cum vi se pare ideea acestor containere îngropate?] Minunată, că era plin de câini aici, se adunau câinii, se adunau păsările”, completeaz[ un alt devean.

Deșeuri menajere, sticlă, plastic și metal – așa sunt selectate și apoi colectate gunoaiele în platformele subterane amenajate în oraș. Şapte astfel de recipiente au fost construite de operatorul de salubritate anul trecut, în cadrul unui proiect pilot derulat în Deva.

„Ele ocupă o suprafață de 12 metri pătrați cu tot cu terenul adiacent, se montează în pământ, sunt perfect etanșe, au sisteme de golire pentru umiditatea care se adună acolo”, explică Sergiu Mody, director firmă salubritate.

Consilierii locali au alocat 540 de mii de lei de la bugetul local pentru construirea altor 8 platforme subterane. Acestea vor fi amplasate în diferite cartiere din Deva. Odată aprobat studiul de fezabilitate, construcția nu va dura mai mult de 8 săptămâni.

„Aceste containere vor dispărea. În locul lor, sub pământ va fi amenajată o cuvă din beton în care vor fi amplasate 4 recipiente cu o capacitate de 1100 de litri” - Andrada Velciov, reporter Digi24 Timișoara.

„Investiția are un scop foarte clar: drumul spre civilizația europeană. Marele avanataj al acestui tip de containere este că deșeurile nu mai afectează aspectul estetic al orașului. Pe de altă parte, dispare mirosul neplăcut containerele ocupă un spațiu mult mai mic decât cele obișnuite”, spune Monna Voinescu, purtătorul de cuvânt al Primăriei Deva.

Lunar, operatorul de salubritate din Deva colectează în medie 3.500 de tone de deșeuri menajere sau stradale. 

Reporter: Andrada Velciov

Operator: Tiberiu Mariș

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri