Deva, posibil viitor centru universitar

Data publicării:
deva universitate

Planurile sunt însă cu bătaie lungă. Universitatea are nevoie, mai întâi de acreditarea Ministerului Educației, după care trebuie alese domeniile în care adolescenții ar dori să se perfecționeze la Deva, si nu într-un centru universitar din ţară sau chiar în străinătate. 

Potrivit autorităților locale, colaboarea academică dintre universitatea italiană și Deva are două direcții strategice. Prima dintre ele constă în dezvoltarea învățământului superior în așa fel încât tinerii din zonă să nu mai migreze spre universități din alte orașe sau chiar din alte țări. Iar cea de-a doua se referă la dezvoltarea unui campus universitar în care să se specializeze și tineri din Italia. 

„Am întrebat de ce ar veni un italian să studieze în România? Simplu. Este mult mai ieftin să studieze în România. Principalul scop acesta este, costurile sunt mult mai mici în România decât în Italia”, susține Radu Dragomir, consilier al primarului din Deva.

La rândul lor, italienii spun că doresc să deschidă la Deva o facultate care să răspundă nevoilor de pe piața muncii.

„Vom crea cursuri profesionale ținând cont exact de specificul care este aici, în zonă, și nu numai. Vom crea și o oportunitate de schimb cultural și o oportunitate de locuri de muncă nu numai în România, ci și în Italia”, spune Giuseppe Arnone, profesor Universitatea Unicusano Italia.

 Colaborarea inițiată acum nu va putea fi concretizată decât, în cel mai optimist scenariu, la începutul anului universitar viitor. 

„Colaboarea academică pare a fi un proiect pe termen lung. Doar procedura de acreditare la Ministerul Educației durează cel puțin 6 luni, după care, la nivel local, vor trebui aflate specializările care i-ar putea interesa pe absolvenții de liceu din Deva" - Andrada Velciov, corespondent Digi24 Hunedoara.

„Vom face o analiză la nivel de piață efectiv, să vedem mediul de afaceri ce tip de specializări va cere în viitoarele investiții pe care le va derula pe teritoriul Devei și în zona adiacentă”, adaugă Radu Dragomir.

Liceenii din Deva par a fi încântați de posibilitatea de a urma cursurile unei facultăți cât mai aproape de casă:

„O idee bună, pentru studenți, e mai aproape și mai ușor, nu trebuie să meargă în alte orașe sau în alte țări”.

„Mi se pare o idee bună și pentru noi cei de aici, pentru că eu, de exemplu, dacă vreau să îmi continui studiile, mie mi-ar plăcea să continui aici în oraș decât să mă transfer”.

Reprezentantii Universității din Italia spun că prin aceste colaborări academice pot accesa și fonduri europene care să susțină proiectele dintre cele două țări. De asemenea, italienii intenționează să deschidă în România și o facultate de medicină, în colaboare cu cea existentă deja la Târgu Mureș.

Reporter: Andrada Velciov

Operator: Tiberiu Mariș

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri