Dezastru în agricultură. În județul Arad nu a mai plouat suficient din luna mai

Data publicării:
dezastru

”Uite e ars până sus! E afectat de secetă. Terenu-i puţin mai nisipos şi gata! Uite!” - Ioan Dinu este preşedintele unei asociaţii agricole ce lucrează peste 1.200 de hectare de teren chiar în periferia municipiului Arad. Deşi are o experienţă de peste 40 de ani în agricultură spune că nu a întâlnit până acum o vară mai secetoasă ca aceasta, cu temperaturi în jurul a 38 - 40 de grade de mai bine de o lună.

”La porumb după cum vedeţi, o parte din el nu a legat, iar cel care a legat o să facă un bob mic care nu o aibă nimic consistenţă”, precizează Ioan Dinu, preşedintele unei asociaţii agricole.

”În condiţii normale, porumbul ar trebui să aibă această culoare undeva la sfârşitul lunii septembrie, ceea ce ar arăta că a ajuns la maturitate şi că trebuie recoltat. Acum însă, la mijlocul lunii august, această culoare trădează faptul că plantele suferă din cauza secetei”, afirmă Dan Codre, reporter Digi24 Timișoara.

În aceeaşi situaţie sunt şi culturile de floarea-soarelui. Aproape de momentul recoltării, acestea suferă din cauza lipsei de apă, cu consecinţe grave asupra producţiei.

”De suferit din cauza secetei suferă toată suprafaţa şi, eu ştiu, estimez aşa undeva la un 20-25% o scădere de producţie faţă de anul trecut, poate la 30% chiar”, spune Călin Român, fermier.

În faţa dezastrului, specialiştii Direcţiei Agricole îi sfătuiesc pe fermieri să facă ce pot pentru a salva tot ce poate fi folosit în toamnă, atunci când crescătorii de animale vor începe să aibă nevoie tot mai mare de furaje.

”Există pericolul ca în perioada de stabulaţie să nu avem furaje suficiente de aceea recomand producătorilor şi, respectiv, deţinătorilor de animale să strângă tot ce se poate din producţia secundară, respectiv paiele de orz, grâu, triticale, ce au avut semănat”, ne-a declarat dr.ing. Ioan Martin, directorul Direcţiei Agricole Arad.

Seceta din această vară riscă să compromită, indirect, şi culturile de anul viitor. Dacă nu va ploua, fermierii nu vor putea să are pământul, tare ca piatra. În plus, culturile de rapiţă care ar trebui semănate la sfârşitul verii vor fi total compromise dacă în sol nu va fi suficientă umiditate.

Reporter: Dan Codre
Operator: Cristian Kovacs
Editor web: Călin Țenche

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri